Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je danas i treći slučaj virusa korona u BiH, odnosno, RS-u.

“Zakazali smo pres konferenciju da javnost obavjestimo da imamo i treći slučaj… To je osoba koja je putovala iz Italije u autu i s prvim zaraženim”, kazao je.

Radi se o srednjovječnoj osobi, koja ima boravište o u Čelincu, a za sve je zadužen tamošnji dom zdravlja.

 Poručio je da je ovo očekivani slučaj i očekivani slijed događaja s obzirom da je treći muškarac kod kojeg je potvrđen slučaj bio u bliskom kontaktu s prvozaraženim u BiH.

Uzorci će biti uzeti od njegovih najbližih kontakata.

Ministar je zamolio građane da daju točne informacije kako se ne bi komplicirala zdravstvena situacija drugih građana.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković potvrdio je kako je ovo očekivani slučaj kazavši da je potrebno da svi građani surađju sa zdravstvenim institucijama i na osnovu epidemioloških procjena

Zaraženi se nalazi u izolaciji, ali za sada nema teških simptoma.

Zeljković: U izolaciji svi koji su bili u kontaktu s trećim zaraženim u RS

Branislav Zeljković potvrdio je da će osobe koje su bile u bliskom kontaktu s trećim muškarcem pоzitivnim nа virus kоrоnа u tom bh.entitetu, biti testirane i stavljene u izolaciju narednih 14 dana.

U pitanju je osoba srednjih godina iz Čelinca, koja je doputovala iz Italije, u automobilu zajedno s prvim muškarcem kod kojeg su utvrđeni simptomi te bolesti, a zatim i kod njegovog maloljetnog sina.

Treća zaražena osoba je u izolaciji, a kako kaže Zeljković, dobrog je zdravstvenog stanja i nema značajnih kliničkih simptoma te bolesti.

Veoma je važno da svi poštuju izolacioni period – rekao je on i pozvao građane da se pridržavaju mjera zdravstvenih radnika u ovakvim situacijama.

Dodao je i da nema mjesta za paniku.