Kantonalni sud u Bihaću je u cijelosti potvrdio sve tačke optužnice koju je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo protiv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića, koji se tereti za više produženih krivičnih djela, među kojima i zloupotrebu položaja.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sulejman Silić, Fikret Pajazetović, Selim Kajtezović, Hašim Grahović, Sanja Silić i Fatma Galijašević, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili više produženih krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Abdić je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja koja se ogledaju u nezakonitom provođenju postupaka javnih nabavki i favorizovanju jednog ponuđača, tačnije biroa SENNSA iz Velike Kladuše.

Osim toga, na teret mu se stavljaju nezakonita unapređenja državnih službenika, kao i pribavljanje imovinske koristi optuženom Sulejmanu Siliću, tadašnjem rukovodiocu svih službi.

Abdić je optužen i za najteži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koji se sastoji u tome da je koristeći službeni položaj i politički uticaj nezakonito i protivustavno donosio budžet opštine za za 2019. i 2020. godinu, a sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara preduzeća “Agrokomerc” i za Opštu kladušku zadrugu, u kojima je optuženi činio upravljačku strukturu i imao odlučujući uticaj, nezakonito dodjeljuje novac iz budžeta.

Ostalim optuženima na teret se stavlja da su formalno rukovodili biroom SENSSA u Velikoj Kladuši, koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u opštini Velika Kladuša, dok je biroom de faktno upravljao optuženi Silić. Fikret Abdić je na lokalnim izborima u novembru prošle godine ponovo izabran za načelnika opštine Velika Kladuša, a prije toga je proveo nekoliko mjeseci u pritvoru, iz kojeg je pušten nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio žalbu.