Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Osim Novalića, optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te ministar finansija FBiH Jelka Milićević, potvrdila je Novalićev branilac Vasvija Vidović.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićevićevu optužnica tereti za nesavjestan rad u službi, prenosi “Birn”.

Optuženima se stavlja na teret počinjenje tih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv virusa korona u FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je navedeno da je Novaliću stavljeno na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlaštenja predsjednika Vlade Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv virusa korona.

U optužnici se navodi da je ova udružena grupa nabavila 100 respiratora “ACM812A” po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni medicinski uređaji ne mogu koristiti za svrhu radi koje su nabavljeni – potrebe liječenja bolesti Covdi-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastala imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između optuženih.

Istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila posredstvom firme “F.H. Srebrena malina”, koja se bavi prodajom voća i povrća, Tužilaštvo BiH je sprovodilo od maja prošle godine.

Sud BiH vratio je 21. decembra na doradu Tužilaštvu optužnicu podignutu protiv Novalića i ostalih optuženih za nabavku spornih respiratora iz Kine za potrebe Federacije BiH.