Međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštila je danas da je supstanca tipa nervnog agensa novičok pronađena u organizmu ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je prebačen u berlinsku bolnicu zbog trovanja.

Specijalizovane laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj već su ranije utvrdile da je Navaljni (44) otrovan takvim agensom, što je Moskva odmah osporila.

OPCW je navela da je na osnovu uzorka krvi i urina Navaljnog utvrđeno prisustvo “inhibitora holinesteraze”, koji je sličan dvjema hemijskim supstancama tipa novičok, koji je ta organizacija zabranila 2019. godine.

Direktor organizacije Fernando Arijas ocijenio je da su rezultati “ozbiljno zabrinjavajući”.

Njemačka je zvanično zatražila pomoć OPCW-a, na šta zemlje kao članice te organizacije imaju pravo ako sumnjaju da je u neki incident uključeno hemijsko oružje.

Protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je u Njemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Navaljni (44) je držan u indukovanoj komi više od dvije nedjelje i liječen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umiješanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici odbacili.

Ruski opozicionar je 23. septembra pušten na kućno liječenje i oporavlja se u Berlinu.