Proteklog vikenda na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) policija je zatekla 58 migranata, što je znatno povećanje u odnosu na prethodno razdoblje.

Ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravko Boras kaže kako povećanje broja migranata zahtjeva i određene korake kao što su strožije kontrole ulaska u tu županiju.

Po njegovim riječima, broj migranata uzrokovan je “bazenom” koji se stvorio na području Unskosanske županije i otvaranjem tzv. južne rute u dolini Neretve.

“Broj migranata u ZHŽ-u je povećan znatno u odnosu na prethodna razdoblja posebice otkako je prelazak u Hrvatsku onemogućen na bihaćkom području i zbog ovog bazena gore je dio njih morao prijeći negdje drugo, a to se dogodilo zbog otvaranja južne rute na području Neretvanske doline. Na to sam upozoravao još prije pola godine”, kazao je Boras za Fenu, podsjetivši na odluku MUP-a Sarajevske županije u kojoj je rečeno kako se migrantima zabranjuju okupljanja na javnom mjestu na području Sarajevske županije.

Dodao je i da će ZHŽ poduzeti određene korake kada je u pitanju zaštita sigurnosti u Županiji.

“Danas smo imali razgovore u Upravi policije na tu temu i spremni smo poduzeti određene korake kad je u pitanju sigurnost u ovoj županiji”, rekao je Boras i dodao da će policija povećati sigurnosne provjere jer je, kako kaže, nedopustivo da se ova županija nađe u situaciji u kojoj se nalazi bihaćka regija ili Hercegbosanska županija.

“Mi moramo zaštititi našu županiju, jedan od tih koraka bit će i stroža kontrola, a moram istaknuti i da je najveći broj migranata primjećen na području Ljubuškog i u idućem razdoblju će naša pažnja biti usmjerena na ovaj grad”, kazao je Boras.

U akciji “Migrant” koju policija u ZHŽ-u provodi, u petak 2. kolovoza zatekli su 21 stranog državljanina – migranta, 12 ih je bilo iz Iraka, četiri iz Sirije, po dvoje iz Alžira i Palestine te jednog iz Libije.

Idući dan, u subotu 3. kolovoza, u novoj akciji uočena su 33 strana državljanina. Radilo se o većoj grupi Iračana. U nedjelju, 4. kolovoza, policijski službenici su uočili još četiri strana državljanina, odnosno po dvoje Alžiraraca i Palestinaca, rečeno je u policiji.