Povećanje broja oboljelih od gripa u posljednjih nekoliko nedjelja zabilježen je u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Trenutno stanje, prema onome što kažu infektolozi je da je talas gripa umjerenog intenziteta. Najviše opreza se preporučuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima, a mjere prevencije su neophodne da bi se izbjegli teški ishodi gripa, poručuju infektolozi.

Specijalista infektolog prim. dr. Nina Hrabač je za BHRT rekla da je gripa uvijek potencijalno opasna, kao i da svake godine postoje izvještaji o smrtnim ishodima.

“Nažalost, gotovo svake godine imamo izvještaje o smrtnim ishodima koji nastaju kao posljedica virusa gripe. Komplikacije se najčešće javljaju kod nevakcinisanih osoba, kod starijih osoba, kao i kod bolesnika sa hroničnim oboljenjima”, rekla je Hrabač.

Ona je dodala da gripa uvijek može biti potencijalno opasna, pa su veoma bitne preventivne mjere poput vakcinacije, koja stvara zaštitni imunitet i preporučuje se svima, a posebno starijoj populaciji. Osim vakcinacije veoma je bitna i upotreba maski zbog prevencije širenja gripe, zatim pranje ruku, provjetravanje prostorija, održavanje higijene i izbjegavanje nepotrebnih skupova.

Hrabač je naglasila da je trenutni talas gripe u BiH umjerenog intenziteta, ali i da je zadnje dvije, tri sedmice ipak veća aktivnost gripe.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS prati aktielnu epidemiološku situaciju

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju u KS-u, te provodi mjere epidemiološkog nadzora, informisanja i davanja preporuka u vezi s pojavom bolesti uzrokovane zarazom novim tipom korona virusa (COVID-19).

U skladu s naredbom resornog federalnog ministarstva vrši se i organizovanje i koordiniranje rada kantonalnih zdravstvenih ustanova, te daju preporuke shodno razvoju trenutne situacije.

“Implementacija plana pripravnosti u prethodnom periodu odnosila se na provođenje mjere stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor. U periodu od 1. do 13. februara 2020. godine za devet osoba je izdato rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor, izvršena je obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još uvijek borave na području Kantona Sarajevo, čime se provodi propisani epidemiološki nadzor. Ovime se uspostavio adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procjenu i reagovanje”, navedeno je u Izvještaju Kriznog štaba.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze za stanovništvo EU/EEA i dalje se smatra malom. Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj slučajeva prijavljenih na tom području i dalje je nizak, a mjere zaštite su na snazi, saopćeno je iz Press služba KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će i dalje djelovati prema planu pripravnosti, a u cilju zaštite zdravlja stanovnika Kantona Sarajevo.