Vlada Federacije BiH dala je saglasnost za usklađivanje općeg boda umirovljenicima, ali odluka se odnosi samo na one koji ove godine idu u mirovinu. Ostali se nadaju usklađivanju ili jednokratnoj pomoći. Hoće li u krizi pandemije, dok svi traže pomoć, i umirovljenici dobiti koju marku više?

Koliko su umirovljenici u nezahvalnoj financijskoj situaciji govori podatak da prosječna mirovina iznosi 430 maraka, dok je cijena potrošačke košare za travanj iznosila više od 2 tisuće.

“Umirovljenik prosječan živi od 14 maraka dnevno. To je topli obrok radnika u djelatnostima”, podsjeća predsjednik Saveza kantonalnih udruga umirovljenika FBiH Ivan Kožul.

Federalna Vlada dala je suglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu od 3,1 posto, ali to nije ono usklađivanje kojem se umirovljenici nadaju.

“Mi smo pokušali takozvanu švicarsku formulu instalirati u zakone i glavnina funkcionira tako. Znači, ove se godine povećava u odnosu na ekonomsku situaciju prošle godine”, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Što znači da osobe koje će u 2021. godini ostvariti mirovinu, njihovi bodovi će se množiti s 15,61 posto”, navodi glasnogovornik MIO FBiH Tomislav Kvesić.

To znači da se povećanje odnosi samo na buduće umirovljenike, dok ostalima mirovine za sada ostaju iste. Iako prema zakonu od povećanja nema ništa jer se obavlja na osnovu rasta cijene troškova života i rasta BDP-a, koji je ove godine negativan, više od 400 tisuća njih još živi u nadi. Sve će biti jasnije narednih dana na sastanku s premijerom koji im je obećao povećanje ili jednokratnu novčanu pomoć.

“To je za mene osobno vrlo neprihvatljivo, jer kako dođe par maraka tako i ode. A kad se poveća mirovina to je poboljšanje standarda do kraja života”, smatra Kvesić.

Dok bi povećanje bilo dugoročno rješenje, jednokratna pomoć bi, kako se i zove, privremeno riješila problem koji bi se opet pojavio isplatom iduće mirovine. Može li se onda zaista nazvati pomoći ili kupovanjem vremena i mazanjem očiju?