Udruženje povrtara Republike Srpske zaključilo je da mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za pomoć povrtarskoj proizvodnji nisu dale očekivane rezultate jer još nije otkupljeno više od 5.000 tona povrća, te traži da se povećaju sredstva za subvenciju za proizvedeno i prodato povrće na 3.000 KM.

Povrtari zahtijevaju da resorno ministarstvo poveća sredstva za subvenciju za proizvedeno i prodato povrće na 3.000 KM, odnosno, da se preraspodjele sredstva od odobrenih 2.000.000 KM od Vlade RS iz Kompenzacionog fonda, saopšteno je iz Udruženja.

“Način preraspodjele je da milion KM bude dodijeljen prerađivačima i otkupljivačima, a da se preostala sredstva u iznosu od milion KM preusmjere na stavku ‘subvencija za proizvedeno i prodato povrće'”, saopšteno je iz Udruženja povrtara Republike Srpske.

Kako su naveli, traže da podsticaj po kilogramu proizvedenog i prodatog povrća bude od 0,10 do 0,15 KM po kilogramu prodatog povrća za sve povrtarske kulture, osim lubenice, koja je jedina imala cijenu koja je opravdavala proizvodnju.

Povrtari zahtijevaju i da se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pridržava Pravilnika o ostvarivanju prava za interventni otkup povrća, posebno u onom dijelu gdje se otkup povrća odnosi na period od 15. avgusta do 30. novembra.

Povrtari traže i da preduzeća izvoznici povrća, ukoliko su otkupljeno povrće prodali na tržištu BiH, ne ostvaruju pravo na podsticaj, a da prilikom dostavljanja podataka o izvozu dostave i obrazac broj 38.

“Uzimajući u obzir da su ovi zahtjevi trenutne mjere za podršku prevazilaženja posljedica nastalih u povrtarstvu izazvanih koronavirusom, povrtari su razmatrali i dugoročne mjere koje bi doprinijele rješavanju problema u povrtarskoj proizvodnji, te predlažu uvođenje sezonskih prelevmana na uvoz povrća”, naveli su u saopštenju.