Požar u Kejptaunu u kome je izgorjela univerzitetska biblioteka a više naselja je evakuisano danas je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, saopštile su gradske vlasti.

Vatra je izbila juče ujutru u podnožju čuvene Stolne planine a zatim se proširila na grad i zahvatila Univerzitet u Kejptaunu iz čijeg kampusa je evakuisano 4.000 studenata.

Četiri vatrogasca su povrijeđena boreći se sa plamenom, saopštili su zvaničnici. Južnoafrička vojska pomogla je u gašenju požara sa nekoliko svojih aviona.

“Duva jak vjetar koji raspiruje vatru u svim pravcima”, rekao je gradonačelnik Kejptauna Dan Plato.

Jedan 30-godišnjak je uhapšen pod sumnjom da je podmetnuo požar, nakon što su očevici prijavili tri osobe kako se kreću kroz plamen i postavljaju nove požare, rekao je drugi lokalni zvaničnik.

Požari na planinama oko Kejptauna su česti tokom vrelih i sušnih ljetnih mjeseci a njihovom brzom širenju doprinose jaki vjetrovi.

Temperatura u Kejptaunu juče je dostigla 35 stepeni a snažni vjetrovi su duvali tokom cijele noći i danas što je dodatno otežalo gašenje.

Požar u Kejptaunu uništio je dio univerzitetske biblioteke u kojoj se nalazi jedinstvena kolekcija afričkih arhiva.

Izgorjeli su i vjetrenjača, izgrađena 1796. godine, i restoran u blizini spomen obilježja britanskom magnatu i političaru Sesilu Roudsu na Đavoljem vrhu, dijelu Kejptauna u podnožju Stolne planine gdje je smješten jedan od najpoznatijih univerziteta u Africi.

Dramatične video snimke i fotografije objavili su na društvenim mrežama ljudi koji su se našli u blizini požara na padinama Stolne planine gdje se tokom vikenda okuplja veliki broj biciklista.