Zahvaljujući akademskim umjetnicima iz Beograda, crkva u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Požarnica dobila je novo ruho. Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, a u ovom povratničkom mjestu danas je sve manje omladine. Ipak, običaji se njeguju.Kako Požarnica izgleda za Božić provjerila je i naša ekipa.

Tuzlanska mjesna zajednica Požarnica je do početka ratnih dejstava imala 1.100 domaćinstava. Danas je 130 povratnika, odnosno 70 domaćinstava.

SIMIKA MODRAKOVIĆ, bivši član Vijeća mjesne zajednice Požarnica

„Prosjek je 55 godina starosti, 90 posto penzioneri. Djece imamo četvoro koja idu u osnovnu školu, dvoje ide na fakultet, ono sve ubij Bože katastrofa. Sedmoro rade u državnim firmama, jedni putuju u Bijeljinu rade i tako.”

Običaji za Badnjak i Božić su, kažu, u ovom mjestu seoski i tradicionalni. Sveštenik navodi da ti dani trebaju poslužiti i za preispitivanje vlastitih djela.

sveštenik SPASOJE RADOVANOVIĆ, paroh požarnički

„Mi se nalazimo ovdje u Tuzli, gdje je multietičnost, gdje ima drugih vjera i gdje ima ljudi koji vjeruju drugačije. Upravo ljubav prema bližnjem jeste ljubav prema svim ljudima, tako da prema svim ljudima trebamo da imamo ljubav, da praštamo i jedni na druge pazimo.“

Upravo u ovom mjestu nalazi se jedan od specifičnijih hramova u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Hram Pravoslavne crkve Vaznesenja Gospodnjeg je sagrađen 1896. godine. Crkva je tokom rata u potpunosti devastirana. Uz pomoć mještana, gradova Tuzle i Bijeljine i nadležnih institucija, obnovljena je 2014. godine. Danas oltar Hrama ima drugačiji izgled, nakon oslikavanja stilom barok, koji nije zastupljen na ovdašnjim prostorima.

sveštenik SPASOJE RADOVANOVIĆ, paroh požarnički

„U oltaru je oslikana Presveta Bogorodica, zatim tu je kompozicija u vrhu svoda, zatim u sredini je kompozicija koja predstavlja pričešće Hrista i oslikani su još sveti Nikolaj Žički i sveti Petar Cetinjski.“

Nacionalni spomenik sačinjavaju: Hram Vaznesenja Gospodnjeg, ostaci stare školske zgrade, groblje i stari hrast.

Radovi u crkvi sa starim hrastom, nacionalnom spomeniku BiH, će se nastaviti. Naime u aprilu ove godine planiran je početak radova na oslikavanju sjevernog i frontalnog zida.