Pozorišta na Brodveju će ostati zatvorena najmanje do kraja maja 2021, saopštilo je danas udruženje Brodvej Lig (Broadway League), što je novi signal da će naredna sezona zabave 2020-2021 u SAD biti prazna.

To je još jedno odlaganje manifestacija u svijetu spektakla u SAD, dvije nedjelje poslije otkazivanja naredne sezone Metropoliten opere u Njujorku.

Koncertne dvorane i pozorišta miruju u cijeloj zemlji, koja i dalje svakodnevno bilježi desetine hiljada novozaraženih korona virusom.

Udruženje je prvo odložilo otvaranje sezone za početek septembra, zatim za početak januara i sada je to urađeno još jednom za kraj maja u vrijeme kada se pandemija korona virusa ponovo zahuktava u SAD, uključujući i Njujork.

“Naši članovi su riješeni ponovo da otvore vrata čim uslovi to dozvole”, rekla je Šarlot Sent Martin, predsjednica Brodvej lige u danas objavljenom saopštenju.

Brodvej će tako ostati zatvoren najmanje više od 14 mjeseci, što do sada nije zabilježeno u toj čevrti spektakla na Menhetnu, jednom od privrednih motora Njujorka i velikoj turističkoj atrakciji.

Sva pozorišta na Brodveju su zatvorena od 12. marta.

U trenutku kada su suspendovane, na Brodveju je prikazivana 31 predstava, a osam je pripremano za premijerno izvođenje na proljeće.

“Neumorno radimo sa brojnim partnerima da bi osigurali trajnost industrije kada jednom budemo mogli da podignemo zavjese”, rekla je Sent Martin.

Neke produkcije već su se zatvorile, kao što je muzička komedija “Snježna kraljica” ali takođe “Beetlejuce”, i komadi “Hangmen” i “Ko se boji Virdžinije Vulf”.

Prema lokalnom informativnom kanalu NY1, dvije vodeće predstave na Brodveju, muzičke komedije “Kralj lavova” i “Fantom iz opere” neće se ponovo prikazivati prije jeseni 2021.

Brodvej, koji je prije pandemije imao oko 33 miliona dolara prihoda nedjeljno, i dalje se nada da će dobiti hitnu saveznu pomoć, ali je do sada izostalo odobrenje američkog Kongresa.