Ne možemo zaustaviti širenje koronavirusa ako se ne uvedu oštrije mjere, kazala je u emisiji BHT1 uživo Sanela Prašović Gadžo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Tema je bila današnja sjednica Zastupničkog doma. Prašović Gadžo kaže da se govorilo o mjerama, a ne o lockdownu, dodavši kako je priča o lockdownu “populistička”.

“To su skijališta, kafići, nargile, trgovački centri, ono bez čega se može… kako bi se ovaj val zaustavio”, kazala je Prašović Gadžo ocijenivši da je “moralno” tražiti takvo što.

Ako ovaj put dođe do ograničavanja rada, ne smije se, dodaje ona, ponoviti prošlogodišnja greška s korona zakonom.

“Ne smijemo ovaj put napravirti tu istu grešku. Mi smo danas u zaključcima tražili da vlada do iduće sjednice, koja je 30. ožujka, dostavi konkretan plan koji treba pomoći građanima koji bi bili ugroženi zabranom rada pojedinim gospodarskim subjektima”, kazala je.

Ovdje imamo situaciju, dodaje ona, da Vlada FBiH ignorira ono što predlaže Krizni stožer.

“Na sjednici smo vidjeli različita mišljenja. Imamo blokovsku podjelu: Zastupnici koji brane vladu i zastupnici kojima su građani na prvom mjestu…”, kazala je ona dodavši da se pandemija ne može zaustaviti ako se ne poduzmu oštrije mjere.

Govoreći o nabavci cjepiva, istaknula je kako ona ne zna ništa osim onog što je objavljeno u medijima.

“U svakom slučaju, mi moramo nabaviti cjepivo. Federacija mora nabaviti cjepivo za najmanje 50 posto stanovništva kako bi se širenje korone zaustavilo”, dodala je.

Na upit kako gleda na situaciju iz mjeseca siječnja kada je Rusija dostavila dokument Vijeću ministara, odnosno ministarstvu vanjskih poslova, ističe kako je “skandalozno” da bh. veleposlanik u Rusiji uputi ponudu za nabavku cjepiva, a da se nadležno ministarstvo “ogluši”.

“Ako nije upućeno Vijeću ministara i entitetskim premijerima, onda je Turković odgovorna… Ignorirati takvu ponudu u situaciji kada nam raste broj zaraženih i umrlih je skandalozno”, govori ona.

Na upit zašto bi to netko ignorirao, ona kaže da joj je “potpuno neshvatljivo”. Takvo ignoriranje je ocijenila “političim pilićarenjem”.

“Ako je to ignoriral gospođa Turković zbog neke političke agende svoje stranke, onda smatram da je to izravno ugrožavanje zdravlja stanovništva”, kazala je.