Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” danas će predati prigovor glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, Zoranu Bulatoviću, a povodom naredbe o obustavi istrage u vezi sa krivičnom prijavom protiv određenih pripadnika policije zbog krivičnog djela “Povreda ravnopravnosti građana”.

Kako su naveli, naredbu o obustavi istrage protiv Miše Volfa i ostalih donio je postupajući tužilac Aleksandar Simonović.

Iz grupe “Pravda za Davida” su podsjetili da su tu krivičnu prijavu u februaru prošle godine podnijele Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ, a zbog događaja od 30.11.2019. godine kada ih je, kako kažu, Mišo Wolf otjerao sa klupe na kojoj su same sjedile.

“Šokirani smo činjenicom da je Mišo Volf slagao tužioca kada je rekao da te večeri nije prilazio niti se obraćao Sofiji i Aleksandri”, navode iz grupe.

Dodali su da, u skladu sa zakonom, oštećeni imaju pravo da podnesu prigovor u roku od osam dana ukoliko nisu zadovoljni odlukom postupajućeg tužioca, što će uz pomoć advokata Jovane Kisin učiniti Grmuša i Ninić Vranješ.

Njih dvije su zbog istog postupanja banjalučke policije podnijele tužbu banjalučkom Osnovnom sudu protiv MUP-a Republike Srpske zbog diskriminacije, a Osnovni sud je u decembru 2020. godine donio presudu u njihovu korist, kojom je zaključio da je policija diskriminisala građane nedozvoljavajući im korištenje javnih površina u gradu.

“Zanimljivo je da je i pored te presude Osnovnog suda, tužilac Simonović odlučio da donese naredbu o nesprovođenju istrage protiv policajaca”, ističu iz grupe “Pravda za Davida”.

Dodali su da se u naredbi o nesprovođenju istrage navodi izjava policajca Miše Volfa kojom on navodi da spornog dana nije prilazio Sofiji Grmuši i Aleksandri Ninić Vranješ.

“Snimak koji postoji i koji je priložen kao dokaz govori upravo suprotno! Mišo Volf je prišao Sofiji i Aleksandri i naredio im da se raziđu iako su u tom trenutku same sjedile na klupi u centru grada. I više je nego jasno da je Mišo Volf dao netačnu, tj. lažnu izjavu o neprilaženju Sofiji i Aleksandri. U tom periodu spontana okupljanja građana iz “Pravde za Davida” trajala su u parkiću pored Hrama Hrista Spasitelja. Trg je građanima bio zabranjen od kraja 2018. godine. Jedina uloga koju je policija imala na Trgu Krajine jeste bila da rastjera bilo koga ko bi se eventualno pojavio na Trgu Krajine, a koga prepoznaju kao člana Pravde za Davida”, saopštili su iz “Pravde za Davida”.