Pravni tim predsjednika SAD Donalda Trampa završio je iznošenje argumenata u njegovu odbranu na suđenju u Senatu, pozivom senatorima da ga oslobode optužbi zbog kojih se protiv njega vodi postupak opoziva.

Kako prenosi Glas Amerike (Voice of America – VOA), pravni savjetnik Bijele kuće Pet Sipoloni rekao je da bi poništavanje prošlih izbora nanijelo veliku štetu:

“Izbori se održavaju za samo nekoliko mjeseci. Amerikanci imaju pravo da biraju svog presjednika. Poništavanje prošlih izbora i miješanje u predstojeće bi nanijelo ozbiljnu i dugotrajnu štetu američkom narodu i našoj velikoj zemlji. Senat ne može da dozvoli da se to dogodi. Vreme je da se ovo okonča, ovde i sada. Zbog toga pozivam Senat da odbaci predlog za opoziv”, rekao je sinoć Sipoloni.

Trampovi advokati tvrde i da predsjednici ne mogu da budu smijenjeni sa položaja zbog “neodrđenih” optužbi o prestupu.

Pet Filibin, jedan od predsjednikovih advokata, koji je i zamjenik pravnog savjetnika Bijele kuće, rekao je senatorima da optužbe demokrata protiv Trampa ne predstavljaju osnov za opoziv. Dodao je da su osnivači Amerike osigurali da pojam opoziva bude usko definiran, sa jasno navedenim prestupima koji bi bili osnova za opoziv.

“Mora da postoji unaprijed definirani prestup”, rekao je Filibin, posljednjeg dana iznošenja argumenata Trampove odbrane.

“Ovi osnovi za opoziv moraju da se odbace. To zahtijevaju Ustav i pravda”, kazao je advokat Džej Sekulov.

Poslije iznošenja argumenata optužbe i odbrane, senatori koji imaju ulogu porotnika imaju nekoliko sati da dostave pitanja glavnom sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu, koji predsjedava suđenjem.