Pravo Ljudski Film Festival ove godine će naglašavati hitnost podizanja svijesti i razvitka senzibiliteta za jedan od najvećih izazova čovječanstva danas – očuvanje okoliša, rečeno je danas na konferenciji za medije 14. po redu festivala koji će u Sarajevu biti održan od 27. novembra do 2. decembra.

Na Festivalu će biti prikazano 40 filmova u četiri selekcije, a program otvara film “Playtime” Jacquesa Tatija. Festival će zatvoriti projekcija filma “Vitalina Varela” Pedra Coste.

Direktorica festivala Kumjana Novakova ističe da je naziv programa ovogodišnjeg festivala “Okolišno, društveno, mentalno”, što predstavlja multislojevit programski pristup temi okoliša koji objedinjuje stav prema planeti Zemlji, tehnologiji, prirodi, društvu, javnom, mentalnom i samom sebi.

“Smatrali smo da smo dužni da Pravo Ljudski reaguje na ono što se svima nama dešava globalno i lokalno. Festival se realizuje u periodu kada u Sarajevu dolazi do enormne zagađenosti. Živimo u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu i smatramo da je došlo vrijeme da se ozbiljnije pozabavimo tim problemom kroz pokretanje debate”, izjavila je Novakova.

Retrospektivni program će obuhvatiti 23 filma, a takmičarska selekcija “extra muros” šest filmova mladih autora, s naglaskom na istraživanje mogućnosti audiovizuelnog jezika.

Bit će prikazane i dvije specijalne projekcije – “Kuća je crna” iranske rediteljice i pjesnikinje Forough Farrokhzad i “Guljabani” turskog dokumentariste Gurcana Kelteka.

U okviru programa za mlade “Zumiraj prava” bit će prikazano sedam filmova mladih autora snimljenih u sklopu 7. škole kreativnog dokumentarnog filma “Ko je vidio video”, te programa “Granični Prijelaz”.