Pravoslavni vjernici dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru.I ovaj doček obilježila je pandemija, pa je noć prošla bez organizavanog dočeka u ugostiteljskim objektima i na otvorenom na Trgu slobode. Prethodnih godina Trebinje je za ovaj praznik bilo puno turista.

Prazne ulice bez ljudi i bez turista obilježilo je i ovu Novu godinu. Po koji vatromet i neizbježna pirotehnika.

NADA STIJOVIĆ, stručni saradnik Turističke organizacije Grada Trebinja

“Tradicionlno se proslavljala pravoslavna Nova godina ove godine nema ništa, tačnije nema organizovanih dočeka sve je samoinicijativno faktički kako se ko snađe tako dočeka Novu godinu”.

Pravoslavni vjernici, pravoslavnu Novu godinu obilježavaju 13. na 14. januar, kažu da je običaj u nekim krajevima da se u toku te noći slući kuvano vino, kuvana rakija kao i krofne, a u jednoj od tih krofni nalazi se zlatnik u Hercegovini u nekim područjima običaj je da se unosi četvrti badnjak to je ujedno i simbol zabršetka božićne proslave.

Prije izvjesnog vremena Srpska pravoslavna crkva je prekinula sa novogodišnjim molebnima,a u okviru jutarnje Svečane liturgije se obilježava Nova godina po julijaanskom kalendaru. Sigurno je i poruka sveštenika uticala da nema velikih okupljanja vjernika,a sve polazi kroz riječi ljubi bližnjeg svog.

DRAŽAN TUPANJANIN, sveštenik, Trebinje

“Ukoliko budemo sljedili neke ideje koje nemaju vezu sa stvarnošću, žele da proklamuju nešto što mi smatramo da je doro, što mi smatramo da je pametno, što mi smatramo da je isparavno u tom slučaju smatram da je na sceni egoizam, a ne ljubav”.

Četrnaesti januar je neradni dan za Javne ustanove i preduzeća, dok je za sve uslužne djelatnosti radni dan.