I na opštim i na lokalnim izborima obećanja gotovo identična. Za one u vrhovima partijskih struktura, nema razlike u obećanjima. Šta obećavaju, najviše paze načelnici i gradonačelnici. I njihov fokus je isti – infrastruktura. I dok čekamo da entiteti ispune davno data obećanja o boljem standardu, za sada se moramo zadovoljiti – novim tramvajskim šinama ili novootvorenim kružnim tokovima.

I prije zvanične kampanje, predizborna kampanja uveliko počela. Poučeni iskustvom ranijih godina obećanja za opšte i lokalne izbore uglavnom prepisana. Pitamo koja je razlika između opštih i lokalnih izbora?

VEHID ŠEHIĆ, Koalicija “Pod lupom”

“Na ekonomskom položaju građana u lokalnim zajednicama, njihovom socijalnom položaju, eventualnom stvaranju ambijenta da dođe do stranih investicija, to je ono što građane na lokalnom nivou interesuje. Međutim, kod nas ista je kampanja, ista strategija političkih subjekata i kada su upitanju opšti i lokalni izbori”.

Tako se politička kampanja na lokalnom nivou odavno vodi sa vrha piramide, a kao sredstva za prikupljanje glasova nerijetko se koriste neriješena državna pitanja, evropski put BiH, NATO, dvojna državljanstva, smanjenje administracije.

VEHID ŠEHIĆ, Koalicija “Pod lupom”

“To pokazuje da je interes sasvim drugi, kako se dočepati vlasti, plijena, a ne kako stvarati budućnost, ambijent da građani na lokalnom nivou osjećaju da su ravnopravni, isti pred zakonom i, posebno, segment o kojem se ne vodi računa – socijalna politika”.

Kada je u pitanju socijalna politika, samo u Kantonu Sarajevo od 48 obećanja ispunjena su dva. Stara taktika u izbornoj godini jeste uvećanje penzija. Kako su upravo penzioneri veliki dio glasačkog tijela, počašćeni su isplaćenom razlikom od 2,8 posto u septembru mjesecu. Penzioneri, ali i ostali građani odavno naučeni da u obećano ne vjeruju.

ANKETA
“Ma kakvi, lopovi, lažovi, sve u isti koš ubaciti”.
“Ne sasvim, ali vjerujem mladima”.
“Nikako, zato što je bilo obećanja, ali nikada ih nisu ispunili za
narod”.
“Ne, uvijek obećavaju, a gledaju svoju korist”.

Da su lokalne zajednice važne, znaju načelnici i gradonačelnici. Njihovi programski ciljevi najčešće se svode na lokalne infrastrukturne projekte. Zamah, najveći u realizaciji u izbornoj godini. Podaci kažu da su načelnici i gradonačelnici 12 lokalnih zajednica pred prošle izbore dali 735 obećanja. I punjena su 152. U ispunjavanju prednjači jedna od sarajevskih opština, koja je od 124 ispunila 79 obećanja. Odnose se na sanaciju i asfaltiranje ulica, rekostrukciju potpornih zidova, izgradnju fiskulturne sale, utopljavanje objekata osnovnih škola.

DENIS ČARKADŽIĆ, Istinomjer

“Ako nemaju program, po meni je to vrlo jasan pokazatelj da stranke nemaju ni namjeru da se ozbiljno bave tim problemom, pogotovo da preuzmu bilo kakvu odgovornost. Ne mora značiti da će se taj program provesti, ali je bitno da vidite da ima program, to je prvi korak u procjeni kome treba dati glas”.

U neispunjavanju obećanog u protekle četiri godine prednjači Unsko-sanski kanton. Od 27 obećanja, ispunjena su dva. I u Istočnom Sarajevu tek djelimično ispunjena obećanja koja se tiču cestovne izgradnje, semaforizacije, izgradnje kružnih tokova i nove rasvjete. Samo nekoliko kilometara dalje, građani još čekaju na realizaciju nastavka izgradnje južne longitudinale i izgradnje prečišćivača za vodu. Da se obećano i ne mora ispuniti, pokazuju i obećanja entitetskih vlada jer na veće plate i manje poreze još čekamo.