Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine uputio je Vladi FBiH prijedlog o proširenju prioritetnih grupa za vakcinaciju protiv koronavirusa, među kojima su zaposleni u obrazovnom sistemu, medijima, socijalnoj zaštiti, vatrogasnim službama i policiji, te studenti medicinskih fakulteta, izjavio je v.d. direktora ZZJZ FBiH Siniša Skočibušić.

On je istakao da FBiH trenutno ima dovoljno vakcina, te da očekuje nove doze koje će biti kupljene u direktnoj nabavci, ali i donacije.

S tim u vezi, kako je rekao, odlučili su se za dodatne preporuke za vakcinisanje, a osim proširenja prioritetnih grupa, predloženo je da se osobama s poteškoćama u vidu i sa sluhom najmanje jedan dan sedmično omogući vakcinacija.

“Predložili smo i da kantonalni ZZJZ počnu s danima otvorenih vrata u skladu sa dostupnosti vakcina. Formiraće se mobilni timovi za imunizaciju migranata i Roma, kao i za imunizaciju stanovništva iz udaljenih krajeva. Od 8 do 20 časova, sedam dana sedmično će se vršiti vakcinacija”, naglasio je Skočibušić.

Uskoro nove doze “Sinofarm” vakcine

Skočibušić je naveo da je ZZJZ FBiH do sada primio 651.623 vakcine, te da trenutno imaju 161.222 doze vakcine u Zavodu.

“Jutros smo poslali i sutra ćemo 115.142, od toga 86.620 za prvu dozu “AstraZeneke”, 13.902 “Sinovaka” i 14.620 prva doza “Sinofarma”. Od ovih 161.222 doze, 50.000 je “Sinofarma” za drugu dozu, to čuvamo. Pošto smo poslali 86.620 prve doze “AstraZeneke, pa trenutno za drugu čuvamo 98.231 dozu. “Sinovaka” 1.438 i 9.660 Fajzera trenutno imamo. Ove sedmice planiramo za narednu sedmicu novi plan, uz plan za “Sinofarm” iz direktne nabavke”, istakao je Skočibušić, te dodao da bi tokom sedmice trebali znati tačan datum za isporuku “Sinofarma” direktnom nabavkom.

Pojačane kontrole poštivanja mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez istakao je kako je važno da se uspostavi bolji nadzor poštivanja epidemioloških mjera kako ne bi došlo do porasta broja novozaraženih.

“Delta soj virusa se jako brzo širi, Iako je stabilna epidemiološka situacija, potreban je oprez i zato će kantonalni krizni štabovi, zajedno sa MUP-om i inspekcijom provoditi mjere koje su na snazi. Masovnije će se i testirati, pratiće se i kontakti radi sprečavanja širenja bolesti”, rekao je Čerkez.

Eventualne nove mjere će se uspostavljati na nivou kantona

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Skano naglasio je da će, prateći stanje na terenu, djelovati po principu ranog upozoravanja.

“Dogovaraćemo mjere i uspostavljati ih na nivou kantona. Radimo i analizu kad bi se koje mjere trebale uvoditi i donositi. Očekujemo da se što veći broj ljudi vakciniše”, rekao je Skano.

Prema njegovim riječima, očekuju da će se do jeseni vakcinisati dodatnih 30 odsto ljidi, tako da imamo vakcinisanih 40 odsto.

“Sutra bi ove preporuke trebalo da postanu naredbe, jer idu prema federalnoj Vladi. Sutra bi se trebale pretvoriti u naredbe kako bismo imali jedinstvenu situaciju u FBiH”, naveo je Skano.

Dodao je da je starija populacija i dalje prioritetna grupa, jer je najranjivija i smrtnost je najveća među ovom grupom.