Ne prestaju glasne polemike o ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a koja je vraćena u BiH zbog utvrđivanja njenog porijekla. Dodik i dalje tvrdi da ikona nije ukradena, dok Ukrajina i dalje zahtijeva povratak, navodno, njihove ikone.

Konačnu riječ daće pravosudni organi koji su u okviru istrage najavili, između ostalog, i saslušavanje članova Predsjedništva.

Željko Komšić i Šefik Džaferović već su najavili da će se odazvati, ukoliko dobiju poziv Tužilaštva BiH.

Iz Ambasade Ukrajine u BiH i danas insistiraju na pitanju kako je na teritoriju naše zemlje dospjela ikona poklonjena ministru vanjskih poslova Rusije. Ponavljaju ranije tvrdnje da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini.

Izostanak odgovora zvaničnog Sarajeva, kako navode, ukazuje na moguće ilegalne puteve.

Nakon izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da Ukrajina nikada nije ni tražila spornu ikonu, oglasio se i ministar spoljnih poslova te zemlje.

DMYTRO KULEBA, ministar spoljnih poslova Ukrajine

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje”.

Iz Kabineta predsjedavajućeg državnog Predsjedništva i dalje tvrde da ikona poklonjena ruskom diplomati nije ukradena. Poklon koji je, ipak, vraćen u BiH, prema Dodikovim riječima, nalazi se na sigurnom.

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Vi ste izmislili to iz Federacije BiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan-danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. Pozvaću ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti”.

Iz Tužilaštva je za BHT1 potvrđeno da će, u okviru ranije formiranog predmeta “Ikona”, biti saslušan ambasador BiH u Rusiji i tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta kojim je narušen ugled naše zemlje, ali i sva lica koja su učestvovala u organizaciji posjete šefa ruske diplomatije Bosni i Hercegovini.