Trideset predmeta iz Pretkolumbovske ere – prije kraja 15. vijeka, prodato je na aukciji u Parizu za više od 2,5 miliona evra, uprkos protivljenju meksičkog Instituta za antropologiju i istoriju.

Institut je zahtijevao od meksičkog pravosuđa pokretanje procedure u Francuskoj jer su ti predmeti iz doba kulture Maja i Asteka “u neotuđivom vlasništvu nacije”.

Institut je naveo da jedna maska civilizacije Teotivakana (450-650 godine prije nove ere) koja je prodata za 437.500 evra, nije iz tog doba.

Kuća Kristi (Christie’s) koja je u Parizu organizovala aukcijsku prodaju saopštila je da su predmeti ponuđeni u okviru “transparentnog postupka javne prodaje u skladu sa zakonom”.

“Pitanja koja se odnose na porijeklo tih kulturnih dobara shvatamo vrlo ozbiljno. Postoji legitimno tržište za pretkolumbovsku umjetnost u kojem igramo ulogu već nekoliko godina”, navela je aukcijska kuća i dodala da usko sarađuje sa francuskim organom borbe protiv šverca kulturnim dobrima.

Kristi navodi da nije dobio nijedan dokaz koji bi osporio zakonitost prodaje i dodaje da u Francuskoj nije pokrenuta nijedna pravosudna procedura o tim predmetima.

Meksiko se posljednjih godina obavezao da će vratiti u doomovinu istorijsko naslijeđe iz privatnih kolekacija širom svijeta, ali je u Francuskoj naišao na prepreke zbog njenih propisa.

Meksiko je 2019. bezupješno tražio otkazivanje aukcijske prodaje nekih predmeta pretkolumbovske ere, koju je tada organizovala francuska kuća Mijon (Millon).