Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da uvođenje vanrednog stanja u Srbiji za sada nije opcija i da se o tome ne razmišlja, odnosno da će od ponašanja građana zavisiti u kom će se pravcu razvijati epidemiološka slika.

On očekuje da će u narednim danima doći do povećanja aktivnosti virusa i da će dnevno biti trocifren broj zaraženih, mada bi taj broj trebalo da bude ispod 200.

Kako je Kon rekao za RTS, najveći broj zaraženih je u Beogradu, a za sada je procjena da se oko pet procenata zaraženih “preliva” iz okruženja, dok je najveća transmisija bolesti u populaciji starosti 20 do 40 godina.

Kon je naveo da je prošle sedmice koronavirus otkriven u 25 škola, ali da je riječ o sporadičnim slučajevima koji se dobro nadziru.

“Ako ne uspijemo da zadržimo dobar nadzor u školama, onda može doći do restriktivnih mjera u nekim školama, ali to trenutno nije opcija. Ako dođe do pogoršanja, u nekim školama nije nemoguće da se pređe na onlajn nastavu, ali se to ne odnosi ne sve škole”, rekao je Kon.

Na pitanje o lijeku “remdesivir” koji je od danas dostupan i u Srbiji, Kon je objasnio da on ne pomaže u samom suzbijanju epidemije već da, eventualno, može da pomogne osobama koje su već oboljele. Kon je rekao da je to razlog što “infektolozi insistiraju da se o tome ne govori mnogo”, ali da je svakako dobro što je lijek dostupan.