Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je danas sa liderima zemalja Zapadnog Balkana na Međunarodnoj konferenciji „Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu“.

Obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije, predsjedavajući Tegeltija je istakao da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ključni, strateški cilj, koji je u zajedničkom interesu i Evropske unije i regiona. Prema njegovim riječima, potrebno je da zemlje regiona razumiju da će, ukoliko budu više sarađivale kada su u pitanju, saobraćaj, komunikacije, turizam i bilo koja oblast, stanje pojedinačno biti bolje, od čega zavisi i proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Tegeltija je ukazao i na činjenicu da je kriza izazvana pandemijom virusa korona dovela do brojnih izazova, kako u svijetu, tako i u zemljama Zapadnog Balkana i pokazala koliko smo svi globalno ranjivi.

“Pokazala nam je i da je neophodan globalni, inkluzivni pristup i da niko nije siguran dok nismo svi sigurni“, rekao je predsjedavajući Tegeltija naglasivši da su globalna solidarnost i koordinisan pristup ključ za izlazak iz krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Tegeltija je takođe ovom prilikom ukazao na važnost konstruktivnog dijaloga i rješavanja svih otvorenih bilateralnih pitanja među zemljama regiona, ali i među zemljama Evropske unije.

“Jako je bitno da Evropa pokaže da joj je stalo do Zapadnog Balkana, konkretnim aktivnostima, kao što je velika pobjeda Evrope ukidanje rominga u cijelom regionu“, istakao je predsjedavajući Tegeltija, te naglasio i da je preduslov za napredak provođenje reformi, za šta je, kako je istakao, neophodno jačanje ekonomskih prilika.

Tokom obraćanja, predsjedavajući Tegeltija je istakao neophodnost pokretanja investicionog ciklusa u regionu sa ciljem unapređenja investicionog ambijenta i oporavka ekonomija, naglasivši u tom kontekstu značaj Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan.

Predsjedavajući Vijeća ministara je istakao da je „regionalna ekonomska integracija na koju smo se, između ostalog, obavezali na samitu u Sofiji prethodne godine, instrument za jačanje rasta, prevladavanje ekonomske krize izvazvane širenjem pandemije Kovid 19, modernizaciju privrede u skladu sa standardima EU i približavanje unutrašnjem tržištu EU“, te pozdravio Berlinski proces izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja EU.