Aktuelni predsjednik Poljske Andržej Duda ima neznatnu prednost u odnosu na svog rivala nakon današnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj, rezultati su izlaznih anketa na biralištima.

“Želim da se zahvalim svima koji su glasali za mene, kao i kritičarima”, rekao je Duda svojim pristalicama nakon što su objavljeni prvi rezultati sa birališta.

Prema ovim rezultatima, Duda je osvojio 50,4 odsto glasova, dok je njegov rival liberal Rafal Trzaskovski osvojio 49,6 odsto.

Djelimični zvanični rezultati očekuju se sutra.

Duda je samog sebe tokom predizborne kampanje predstavljao kao branioca katoličkih vrijednosti i pristalicu darežljivog socijalnog programa Vlade.

Iako predsjednik Poljske ima ograničena izvršna ovlaštenja, Trzaskovski je obećao da će u slučaju pobjede iskoristiti pravo veta kako bi zaustavio svaku sudsku reformu koja bi mogla da potkopa demokratske norme.

Za mnoge vjerske konzervativce u Poljskoj, Trzaskovski predstavlja prijetnju po tradicionalne vrijednosti jer je on, između ostalog, najavio uvođenje edukacije u školama o pitanju LGBT populacije i njihovih prava.