Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio je zemlju i krenuo prema Tadžekistanu, objavili su zvaničnici.

Gani je napustio zemlju uoči talibanskog preuzimanja vlasti.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula.

Talibani su naredili svojim borcima da uđu u dijelove Kabula kako bi spriječili pljačku, rekao je Zabihullah Mudžahid, prenosi afganistanska TV mreža Tolo. BBC nije nezavisno potvrdio njegovu izjavu.

Budući da su snage sigurnosti napustile dijelove grada i njihove kontrolne punktove, talibanske snage su ulazile kako bi spriječile kaos i pljačku, dodao je.

I iz afganistanske vlade su saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaju vlasti prelaznoj upravi.

Ministar vanjskih poslova Pakistana Shah Mahmood Qureshi izjavio je kako će ta zemlja priznati talibansku vlast u Afganistanu kada za to dođe vrijeme u skladu s međunarodnim konsenzusom, realnosšću na terenu i nacionalnim interesima Pakistana.

Qureshi je novinarima u Islamabadu kazao da Pakistan želi dobre odnose s Afganistanom i da nema favorita kada je u pitanju vlast u toj susjednoj zemlji.

On je poručio da se problemi u Afganistanu trebaju rješavati dijalogom, a ne ratom i vojnim sredstvima.

Podsjetivši kako se situacija na terenu u Afganistanu munjevitom brzinom promijenila, šef pakistanske diplomacije Qureshi je kazao da će Pakistan u narednim danima o afganistanskoj krizi razgovarati sa Kinom, Iranom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Indijom.

Qureshi je tom prilikom saopćio i da pakistanska ambasada u Kabulu normalno funkcionira i da će Pakistan i dalje obnašati ulogu subjekta koji relaksira situaciju i reducira tenzije.