Predsjednik Francuske Emmanuel Macron pozvao je danas na veću koheziju NATO-a, kritikujući Tursku za jednostrane odluke na štetu Alijanse, saopštila je Jelisejska palata.

Sljedeći samit NATO-a 14. juna u Briselu “trebalo bi da omogući jačanje kohezije u Alijansi”, rekao je Makron poslije razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Solidarnost među saveznicima nije samo na papiru ili promjenljiva geometrija. Ona podrazumijeva zadatke i međusobnu odgovornost. Podrazumijeva da se svaki od saveznika obaveže da će poštovati međunarodno pravo i jasna pravila ponašanja”, rekao je Ma,cron.

Prema njegovim riječima, solidarnost ne slijedi nacionalne interese koji su u suprotnosti sa bezbjednosnim interesima drugih saveznika, kao što je bio slučaj posljednjih godina u Siriji, istočnom dijelu Sredozemnog mora, Libiji i Kavkazu, aludirajući pri tom na Tursku.

Francuski predsjednik takođe je pozvao na odgovornost saveznika u borbi protiv terorizma.

Stoltenberg je rekao da će naredni samit biti prilika za jačanje savezništva između Evrope i Sjeverne Amerike.

“Mi ćemo jačati jedinstvo i solidarnost, što podrazumijeva konsultacije u okviru NATO-a o svemu što se tiče bezbjednosti. Potvrdićemo svoje osnovne vrijednosti, ojačati posvećenost kolektivnoj odbrani i povećati investicije”, dodao je Stoltenberg.