U ruskom gradu Kazanju danas je u pucnjavi u školi ubijeno sedmero dece i učitelj, rečeno je za RIA Novosti u pres-službi predsjednika Tatarstana, republike u sastavu Ruske Federacije. Povrijeđeno je oko 20 ljudi.

Predsjednik Tatarstana Rustam Minihanov potvrdio je smrt sedmero djece, navodeći da su stradala četiri dječaka i tri djevojčice koji su pohađali osmi razred. On je naveo da je 19-godišnji napadač uhapšen, da je imao registrovano oružje i da je bio sam.


Najmanje 11 žrtava pucnjave u školi u Kazanju

U pucnjavi u školi u ruskom gradu Kazanj ubijeno je najmanje 11 osoba, prenose ruske agencije. Prethodno je javljeno da su poginuli učitelj i osmero učenika.

Prema navodima agencije TASS, 32 osobe su ozlijeđene i hospitalizirane.

Ruske agencije prenose da je prethodno prijavljeno da su nepoznate osobe otvorile vatru u blizini škole, a da se kasnije čula eksplozija.

Djeca su evakuisana poslije pucnjave.

Drugi napadač u školi u ruskom gradu Kazanju je ubijen, rekao je izvor, prenosi TASS.

“Sputnjik” javlja da je ubijeni napadač imao 19 godina i legalno je posjedovao oružje.

Ranije je javljeno da je uhapšen jedan napadač, dobi 17 godina.

Na snimkama se vide djeca kojima se ukazuje pomoć na terenu ispred škole br. 175 ucentralnim ruskom gradu, a izvještavaju da se učenici i nastavnici još uvijek evakuiraju s tog mjesta. TASS kaže da su neki skočili s prozora da bi izbjegli pucnjavu.

Navodi se se da je jedan navodni napadač priveden i identificiran je kao 17-godišnjak. Vjeruje se da je još jedan u zgradi.

Predsjednik Tatarstana Rustam Minnikhanov stigao je na lice mjesta, razgovarajući s policajcima ispred škole.

Incident se dogodio kad su se radnici vratili u insdtitucije s desetodnevnog državnog praznika, obilježavajući i Praznik rada i 76. godišnjicu poraza Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Kazan, smješten oko 800 kilometara od Moskve, poznat kao “treći glavni grad Rusije”, grad je s preko 1,2 miliona i najveći je u uglavnom muslimanskoj regiji Tatarstan.