Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović nakon konsultacija su postigli dogovor da otkažu dvije sjednice na kojima se danas trebalo glasati o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) i mandataru Vijeća ministara BiH, saopštio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On se po završetku konsultacija obratio medijima poručivši da je donesena odluka da se članovi Predsjedništva danas neće izjašnjavati o ANP-u, niti o mandataru.

“Održana je jedna redovna sjednica, a nije se izjašnjavalo o ANP-u i o mandataru. Vanredna sjednica je otkazana. Lako smo donijeli ove zaključke, bez rasprava. Želio sam da danas dođe do neke vrste kompromisa i riješimo sve ono što je tema nesporazuma u BiH. Moje mišljenje je da smo mogli doći do toga, ali nažalost nismo”, izjavio je Komšić.

Ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu izvještava reporterka Azira Hrustemović.

Izjavu za medije dao je i član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik koji je ponovio stav da, dok je on u mandatu, neće biti glasanja za ANP, za kojeg Komšić i Džaferović žele da se izglasa i bude poslan u Brisel.

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović upozorio je da “niko nema pravo zaustavljati NATO put BiH individualno, a ako smatra drugačije, neka to mijenja kroz institucije”. On je dodao da u narednim danima treba otvoriti put daljim razgovorima.

Podsjećamo, za danas je u Sarajevu bila zakazana peta redovna sjednica kao i 37. vanredna sjednica Predsjedništva BiH, na kojima se trebalo raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) i mandataru Vijeća ministara BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je kazao kako će nakon slanja ANP-a u Brisel biti dogovoren mandatar za Vijeće ministara, međutim, ako Komšić i Džaferović preglasaju Dodika po pitanju ANP-a, on će povući vitalni nacionalni interes kroz Skupštinu Republike Srpske kao i po pitanju Pelješkog mosta pa će i njegov prijedlog o mandataru biti odbijen na drugoj, odnosno, vanrednoj sjednici Predsjedništva.