Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je  Izjavu kojom se pozivaju sve institucije u BiH da se posvete istinskom ispunjavanju svih 14 prioriteta koji su neophodni za put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Inicijativa za usvajanje tog proglasa pokrenuta je nakon boravka članova Predsjedništva BiH u Briselu, a sve s ciljem da BiH ubrza rad na reformama kako bi do ljeta 2021. godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

– Ovo je trenutak koji BiH ne smije propustiti i kada je izvjestan kadidatski status ukoliko ispunimo obaveza na svom evropskom putu. Danas smo to konstatirali i pozvali sve institucije u BiH da predano i u kontinuitetu rade na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sjednice.

Institucije su pozvane da ispunjavanje uvjeta vrše u uskoj saradnji s evropskim institucijama, kaže Džaferović.

Evropska unija u maju prošle godine navela je 14 prioriteta kao uvjet da zemlja otpočne pregovore o pristupanju. Neki od uvjeta su efikasnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i o sudovima, te zakona koji se tiču sukoba interesa i javnih nabavki.

Predsjedništvo BiH je podržalo je Sporazum o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma, a za potpisnika je određen ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu “balkanske rute” u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organiziranog kriminala.

Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan.

Priznanje Kosova povučeno s dnevnog reda

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ponovio je danas novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da do priznanja Kosova neće doći dok unutar BiH ne bude konsenzusa o tome, čega trenutno nema.

Tu tačku Džaferović nije želio staviti na dnevni red sjednice, a član Predsjedništva Željko Komšić kao predlagač te tačke dnevnog reda povukao ju je s dnevnog reda, ali je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao da se o tome glasa.

Nakon toga Dodik je i glasao da se ne prizna Kosovo, a Džaferović i Komšić nisu glasali jer nisu, kaže Džaferović, imali o čemu glasati.

Ranije, 17. septembra, prvi put se glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv. Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na narednoj sjednici.

DodiK: BiH od danas zvanično ne priznaje Kosovo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH od danas zvanično ne priznaje Kosovo.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da će ta odluka biti sprovedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je formalnopravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

“Od danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na prošloj sjednici Predsjedništva hrvatski član Željko Komšić predložio odluku da BiH priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali da ona tad nije podržana.

Dodik je objasnio da je, prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, Komšićev prijedlog odluke o priznanju Kosova bio obavezujuća tačka dnevnog reda prve naredne, odnosno današnje sjednice, te da nije prošao.

Prema Dodikovim riječima, Komšić i Šefik DŽaferović pokušali su da skinu sa dnevnog reda ovu tačku, ali ih je podsjetio da bi to značilo kršenje poslovnika o radu.

Kada su vidjeli da mora na dnevni red, Komšić je rekao da povlači odluku, ali to više nije bila njegova odluka, to je bila odluka Predsjedništva koja je trebalo da se potvrdi ili odbije. I ona je odbijena, što znači da je formalno-pravno gledano odbijena odluka o priznanju Kosova jer nije bilo dovoljno glasova da se podrži – istakao je Dodik.

Dodik je precizirao da je prilikom odlučivanja bio protiv, Komšić nije glasao, a Džaferović je bio uzdržan. Izrazio je zadovoljstvo što je Komšić pokrenuo pitanje priznanja Kosova i što se BiH o tome .

Komšić: Nema nikakve odluke o Kosovu, ako ima neka je Dodik pokaže

Nema nikakve odluke u vezi s priznanjem nezavisnosti Kosova, a ako je ima onda bi je trebao pokazati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ali on to neće učiniti jer je nema, rečeno je Feni iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Na taj način Komšić je odgovorio Dodiku koji je na pres-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva BiH kazao novinarima da je odlukom Predsjedništva, BiH odbila priznanje Kosova, te da je zahvalan Komšiću što je inicirao tu temu.