Osmi Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest od 9. do 13. septembra na pozorišnim daskama prkosit će situaciji pandemije koronavirusa, a otvorit će ga predstava “Mrtvo more za početnike” Teatra “Gimnazijalac” iz Srbije, istaknuto je na današnjoj press konferenciji održanoj u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. 

Jventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, doprinosi stvaranju nove teatarske publike i posvećuje posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti.

Tokom Festivala bit će održan niz radionica za mlade, kao i profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja, ističu organizatori, bit će posvećena mladima s Down sindromom, koji će učestvovati na četiri radionice.

Kako situacija nalaže, Festival se ove godine održava u potpuno drugačijim okolnostima, naglasla je direktorica festivala i predsjednica Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture “Medija-Art” Jasna Diklić.

To je potvrdio i direktor CKM-a Armin Omerović kazavši da je Juventafest prvi festival koji će biti održan u tom prostoru od početka pandemije, te da su mnogi događaji iz istog razloga odgođeni.

“Sa kriznim štabom dogovorili smo sve mjere pod kojima će biti realiziran festival. Centar u kojem se sada nalazimo i Pozorište mladih Sarajevo obišli su epidemiolozi. Ipak, vrlo smo radosni da mladi mogu da se druže, makar i ovako kako moraju poštujući sve epidemiološke mjere”, pojasnila je Diklić.

Dugogodišnja saradnja sa Centrom kulture i mladih Općine Centar Sarajevo olakšala je organizaciju tog velikog događaja u neobičnim uvjetima.

Selektorica Emina Omerović osvrnula se i na tematiku i kvalitet ovogodišnjih predstava, kao i značaj inkluzivnih radionica koje se održavaju tokom Festivala ne samo za mlade glumce nego i njihove profesore i mentore, saopćili su organizatori.