Predstava “To nikad nigdje nije bilo”, čiji je fokus ukazati na bolesti društva, premijerno će biti izvedena 27. februara na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ova predstava rađena je po motivima romana Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”.

Tom predstavom koja je svojevrsna posveta književniku, eruditi Tvrtku Kulenoviću ujedno će početi obilježavanje stogodišnjice postojanja Kuće na Obali.

Reditelj predstave “To nikad nigdje nije bilo” Dino Mustafić istakao je da je roman “Istorija bolesti” jedan od najboljih romana koji govori o opsadi Sarajeva. To je, kaže Mustafić, glas književnika, glas autora, glas pojedinca u vrijeme ratnih dešavanja u Sarajevu, u kojem on govori o svojoj porodici, gubicima njegovih najbližih.

“U isto vrijeme na makro planu se dešava bjesomučni rat. Dešava se jedno od najdramatičnijih i najtežih poglavlja njegovog života”, istaknuo je Musafić.

Kulenović tako u romanu koji je svojevrsni tok svijesti pravi niz referenci, asocijacija, refeleksija iz istorije umjetnosti, istorije književnosti, muzike onih autora koji su formirali njegov odnos prema životu i ljudima, a to je odnos jednog kosmopolite, erudite kakav je i bio Tvrtko Kulenović.

“Upravo u tom jeziku Tvrtka Kulnovića smo prepoznali u ovoj autorskoj ekipi predstave veliki potencijal za scensku dramatizaciju koja nije nimalo jednostavna, jer se radi o specifičnom autorskom pristupu Tvrtka Kulenovića strukturi romana. Mogu reći da je ova naša predstava svojevrsni esej o gubicima. Esej o umjetniku u ratu. Scenski esej koji govori o jednoj od najdužih i najdramatičnijih opsada u istoriji civilizacije, u gradu koji je obilježio početak 20. stoljeća, a na neki način simbolički ga i zatvorio opsadom Sarajeva”, podvukao je reditelj Dino Mustafić.

Govoreći o tome na koji način predstava “To nikad nigdje nije bilo” komunicira sa vremenom današnjim, vremenom pandemije, Mustafić je rekao da će u predstavi postojati niz scena koje su direktno povezane sa okolnostima u kojima predstava nastaje, a to je pandemija.

“Bolest je odavno jedna meafora društva. Za jedno vrijeme izopačenosti, gubitka moralnih orijentira ali i ono što je Tvrtko osjećao i reko bih čak proročanski predskazao u svom romanu – to je kako bolest uništava, devastira, razgrađuje, ubija one vrijednosti bez kojih nema humanizma. To su svakako osjećaji zajedništva i solidarnosti, saosjećanja s drugim i empatije”, podvukao je Mustafić.

Ova predstava, kako navodi njen reditelj, komunicirat će sa publikom na više razina, a jedna od njih sigurno je i naše novo iskustvo u egzistenciji i to da smo savremenici velike globalne pošasti kao što je pandemija.