Monografija pod nazivom “Mostarsko proljeće-dvadeset godina” novinara i publiciste Dragana Marijanovića predstavljena je na nedavno održanoj manifestaciji ”22. Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2020”. U monografiji su novinski članci i fotografije kojima je Marijanović kao novinar ispratio brojne književne, dramske, likovne i muzičke programe prvih dvadeset godina festivala.

Na objavu monografije Marijanović je, kaže, čekao punih 20 godina. O Mostarskom proljeću tokom svih tih godina objavio je više od 700 tekstova koje je za potrebe monografije reducirao.

DRAGAN MARIJANOVIĆ, autor monografije “Mostarsko proljeće – dvadeset godina”

“To je bilo teže nego pisati u ovih 20 godina. Ja sam počeo raditi nekakve male kratke zapise o prvim programima jer mi se u tadašnjem Mostaru činilo fenomenalno da postoje ljudi koji su došli sa nekoliko strana svijeta da ovome gradu misle puno ljepše nego oni koji žive u njemu”.

Čuveni mostarski fotograf Stojan Lasić je iz svoje bogate kolekcije, koja sadrži preko dva miliona fotografija, odabrao 500 koje su upotpunile monografiju. Mostarsko proljeće nastalo je kao projekat kulturnog povezivanja prostora BiH nakon proteklog rata, ističe počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

JOSIP MUSELIMOVIĆ, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar

“U vrijeme dok su na Bulevaru još bili ležeći policajci mi smo počeli povezivati umjetnike Grada Mostara. Središte naše suradnje bilo je Narodno pozorište Sarajevo njihova filharmonija, drama i balet”.

Nakon toga, ističe Muselimović, nastupila su brojna zvučna imena iz regije, ali i svijeta, dramski ansambli, likovni umjetnici kojih se ne bi postidjeli ni veći europski kulturni centri. Ubrzano se radi i na programu festivala za ovu godinu, a želja im je, kaže Muselimović, da ovogodišnje Mostarsko proljeće bude otvoreno koncertom sjećanja na velike umjetnike i prijatelje Mostara, maestra Vjekoslava Šuteja, Đelu Jusića, Olivera Dragojevića i Tomislava Cigoja.