U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) „Rajlovac” danas je prezentovan dosadašnji napredak projekta uspostavljanja vojnih ambulanti na lokacijama OSBiH, odnosno prvih ambulanti od osnivanja Oružanih snaga BiH.

Radi se o zvaničnom završetku građevinskih radova na uspostavljanju vojne ambulante na lokaciji kasarne „Rajlovac, jednoj od ukupno četiri vojne lokacije na prostoru Bosne i Hercegovine.

Prezentaciji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, te ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field, kao i zamjenik komandanta NATO Štaba u Sarajevu brigadir Morten Henriksen.

Aktivnosti na uspostavljanju vojnih ambulanti realizuju se u okviru projekta koji je usmjeren ka razvoju sanitetske službe OSBiH, a radi unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika OSBiH na području cijele Bosne i Hercegovine, čime se daje mogućnost vojnim ljekarima da vrše preglede i/ili po potrebi upućuju na daljnje specijalističke preglede u zdravstvene ustanove u BiH.

Inicijator ovog projekta bila je Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini koja je osigurala i finansijska sredstva za njegovu implementaciju, a u implementaciji značajnu ulogu imaju predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i predstavnici NATO štaba u Sarajevu, kao i predstavnici nadležnih entitetskih institucija u oblasti zdravstva zbog usklađenosti procedura sa relevantnim entitetskim i kantonalnim propisima u ovoj oblasti.

Standardi koji se odnose na gradnju, nabavke i opremanje ambulanti utvrđeni su 2019. godine, a već početkom februara 2020. godine, nakon što su uspješno okončane sve zakonske procedure, krenulo se u izvođenje potrebnih građevinskih radova.

Radovi su organizovani u dva pravca. Dio radova su izvodili pripadnici građevinske službe OSBiH, a dio građevinske firme, tako da su zaključno sa današnjim danom, radovi na ambulanti u kasarni OSBiH „Rajlovac” okončani i ambulanta je opremljena potrebnom medicinskom i tehničkom opremom.

Planirano je da se do kraja maja završe radovi na ambulanti u kasarni „Kozara” Banja Luka, kao i radovi na ambulanti u kasarni „Dubrave” Živinice, nakon čega će uslijediti zvanično otvaranje sve tri ambulante.

Na četvrtoj planiranoj lokaciji OSBiH, kasarna „Božan Šimović” u Čapljini, zbog određenih građevinskih zahtjevnijih radova odnosno problema krova koji zahtjeva kompletnu zamjenu, radovi na ambulanti još nisu izvođeni.

Izrađen je glavni projekat i uskoro se očekuje izvođenje radova.

Kako je planirano, nakon okončanja radova i cjelokupnog opremanja organizovat će se posjete nadležnih ministarstava i sastanci, kako bi se pokrenuo proces potrebne zakonske registracije ambulanti.