Program “U fokusu” 27. Sarajevo Film Festivala donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

“Filmovi u programu U fokusu su raznovrsni, a njihova zajednička karakteristika je što su ovo najuspješniji filmovi regije u protekloj godini, koji su obilježili festivale u Veneciji, Sundanceu, Berlinu, Cannesu. To je program koji donosi presjek najboljih filmova regije od Venecije 2020. pa sve do Sarajeva 2021. Dakle, kvalitet programa ovisi o kvalitetu regionalnih filmova, a ove godine kvalitet je bio nadprosječan. Nije se desio niti jedan festival A kategorije a da na njemu nisu premijerno prikazani regionalni filmovi koji su često odnosili i glavne nagrade”, izjavila je selektorica programa U fokusu Elma Tataragić.

Upravo tako je bilo sa filmom Quo vadis Aida? bosanskohercegovačke najnagrađivanije rediteljice Jasmile Žbanić, koji je svoju svjetsku premijeru imao u glavnom programu filmskog festivala u Veneciji.

– Nakon premijere film je prikazan na brojnim filmskim festivalima izuzetno zapaženo uz nagrade i sjajne ocjene i publike i kritike, da bi svoj trijumf imao kao nominirani za najbolji Međunarodni film za nagradu Oscar Američke akademije. Bad luck banging or loony porn, rumunjskog sada već kultnog reditelja Radua Judea, je film koji je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Kosovski film Hive Blerte Basholi osvojio je nagradu na Sundanceu. Dakle to nisu samo filmovi regije već i svijeta – kazala je  Tataragić.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade. Riječ je o filmovima Evolucija, Košnica, La Civil, Oaza, Oprost, Pripreme da zajedno provedemo nepoznat vremenski period, Quo vadis Aida?, Sanremo, Šta vidimo kada gledamo u nebo?, Tabija, Zlosretna ševa ili otkačeni pornić.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta.