U Banjaluci će danas biti održan otvoreni forum SNSD-a sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača, na kojem će biti razgovarano o dodjeli podsticaja poljoprivrednicima.

Forumu, koji počinje u 11.00 časova, prisustvovaće i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

On je naveo da će na sastanku biti analizirano da li je adekvatan sadašnji sistem podsticaja koji obuhvata samo one koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a da izvan toga ostaje značajan broj poljoprivrednika koji ne mogu da koriste te podsticaje.

“Mislimo i da su neka udruženja privatizovana i da su isključivo u vezi sa promocijom samo nekoliko pojedinaca u njima. O tome želimo otvoreno da govorimo i da vidimo na koji način sredstva koja su izdvojena iz budžeta u iznosu više od 70 miliona KM što je više moguće dođu do poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Dodik.

On je dodao da postoji mogućnost da se promijeni način dodjele podsticaja, tako što će se usmjeriti na sve poljoprivredne proizvođače, bez obzira da li su registrovani ili ne.

“Ili da napravimo sistem za one koji su registrovani kao gazdinstva i za one koji nisu registrovani, ali se očigledno bave poljoprivredom”, rekao je Dodik.

Istakao je da institucije RS žele da podrže zaštitu domaće proizvodnje, te podsjetio da je s tim ciljem Vlada RS uputila Savjetu ministara zahtjev da se uvedu određene zabrane i povećaju takse za uvoz mesa.