Verificiranjem mandata zastupniku Mirsadu Pindži iz Naroda i Pravde, umjesto njegovog stranačkog kolege Nermina Muzura koji je izabran za načelnika Općine Ilidža, nastavljena je 17. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH čiji je prvi dio održan pred Novu godinu.

Sjednica se održava u online formatu.

Jedna od preostalih tačaka dnevnog reda je zakon čiji je predlagač zastupnik Hasan Muratović, a nalaže konverziju kredita građana podignutih s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Muratović kao razlog za donošenje novog zakona ističe da su građani Federacije Bosne i Hercegovine, koji su na taj način podigli kredite, dospjeli u veoma tešku situaciju zbog rasta otplatnih kreditnih rata.

“Više od 6.000 građana Federacije BiH suočava se s problemom vraćanja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Ti građani dovedeni su na rub egzistencije. Pri vraćanja kredita, imaju niz problema finansijske, psihološke, medicinske i druge prirode jer nikada ne znaju kolika će im biti sljedeća rata”, kaže Muratović.

Napominje da su rate u kontinuitetu rasle, što je dovelo do povećanja i glavnice i rate, a što je suprotno načelu monetarnog nominalizma.

“Potreba donošenja novog zakona se vidi i u značajnom broju presuda u korist korisnika kredita koji su tužili banku po osnovu naplate ovih kredita. Treba dati podršku građanima jer naša osnovna zadaća je da u Parlamentu Federacije BiH branimo i zastupamo njihova prava”, naveo je Muratović.

On također napominje da klijenti opterećeni takvim kreditima danas imaju problem samo s Hypo Alpe Adria bankom.

Nekoliko ovih kredita su bili podignuti i u drugim bankama, ali one same su izvršile konverziju kredita prepoznavši problem koji su doživljavali s klijentima, istaknuo je također predlagač novog zakona.

Prema podacima koje je Muratović još naveo u tekstu, u Bosni i Hercegovini, 9.802 građana ima probleme s takvim kreditima, a od toga 6.100 u Federaciji BiH.

Tek oko 14 posto njih redovno vraća kreditne rate, dok su se dosad u Bosni i Hercegovini desila 23 samoubistva i više od stotinu korisnika umrlo prijekom smrću zbog srčanih, moždanih i nervnih udara, a Muratović tvrdi da je na stotine oboljelo od depresije.

Prvobitno, on je predložio da zakon koji bi konvertirao švicarske franke u konvertibilne marke bude razmotren u Parlamentu FBiH po hitnom postupku, ali u prvom dijelu 17. redovne sjednice Predstavničkog doma prilikom utvrđivanja dnevnog reda većinom glasova zastupnika usporena je procedura Muratovićevog predloženog zakona jer je “vraćen” u formu nacrta. To bi moglo značiti da će proći i javnu raspravu prije nego što eventualno bude odobren u Parlamentu.

Na preostalom dnevnom redu nastavka 17. redovne sjednice su i predložena odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo, kao i Izvještaj “Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji BiH – 2018. godina”.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o odobravanju izdvajanja sredstava iz “Tekuća rezerva” budžeta FBiH za 2019. godinu i Analitički izvještaj o radu Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2019. godinu.