Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH večeras je odbio predloženi zaključak kojim se traži hitna i neodložna ostavka Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića.

Zaključak sa 40 glasova ZA, PROTIV 29, 10 suzdržanih nije dobio većinu.

Zaključak je ranije uručen predsjedavajućem Predstavničkog doma FBiH Mirsadu Zaimoviću, a potpisali su ga Damir Mašić (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Elzina Pirić (PDA), Amer Obradović (Nezavisni blok) i Sanela Prašović-Gadžo (SBB).

Ranije danas je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi i premijeru Fadilu Novaliću, zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti oko nabavke medicinske opreme.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nastavio je vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu informacija o aktivnostima federalne Vlade preduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

Sjednica se održava u hotelu Hills sa pet zvjezdica u Sarajevu, za koji je zakup plaćen 2.500 KM. Zastupnici su počeli raspravu o nekoliko pitanja, nakon čega će se raspravljati o aktivnostima Vlade FBiH u vrijeme epidemije koronavirusom.

Kako je za BHRT potvrđeno iz Kluba SDP-a , prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi potpisalo je 25 zastupnika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka. Prijedlog nisu potpisali zastupnici SDA, HDZ,a DF-a, SBB-a, SD-a i GS-a. Međutim, predstavnici SBB-a su rekli da će podržati prijedlog.

U obrazloženju podnesenog zahtjeva se navodi da se izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH “zbog neizbježne odgovornosti u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito one koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave civilne zaštite”.

“Mi predstavnici građana ovim putem tražimo pokretanje procesa smjene Vlade FBiH što prije. S obzirom na to da je moralna i društvena odgovornost izostala te da odgovorni nisu ponudili svoje ostavke naša obaveza je da pokrenemo ovaj proces. Jasno moramo dati do znanja da se kriminal i korupcija u javnim institucijama ni u kom slučaju ne smije tolerisati”, navedeno je u zahtjevu.

Evo šta su u pauzi izjavili Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u PDPFBiH i Adis Arapović, zastupnik SBB-a u PDPFBiH:

Biće razmatrana i informacija o sprovedenim javnim nabavkama i prijedlogu mjera.

Podsjećamo, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, od koje je javnost očekivala odgovore na brojna pitanja, kada je riječ o aferi respiratori i drugim aferama u području javnih nabavki, prekinuta je 28.maja, jer se poslanici nisu mogli dogovoriti gdje i kako raspravljati.

Opozicija je tada tražila ostavku federalnog premijera Fadila Novalića.