Predstavnički dom američkog Kongresa danas će glasati o prosljeđivanju optužnice protiv predsjednika Donalda Trampa u Senat, čime se otvara put suđenju za njegov opoziv, rekla je predsjednica tog doma, demokrata Nensi Pelosi.

“Predstavnički dom će preći na glasanje u srijedu, 15. januara, o prosljeđivanju tačaka optužnice usvojenih u decembru protiv republikanskog predsjednika – zloupotreba vlasti i opstrukcija rada Kongresa – timu poslanika koji će optužnicu odnijeti u Senat”, rekla je Pelosi u saopštenju poslije sastanka iza zatvorenih vrata sa svojom parlamentarnom grupom.

Ona je rekla da će Predstavnički dom glasati da prenese optužbe i imenuje osobe koje će biti zadužene za taj slučaj. Ona je upozorila Senat, gdje većinu imaju Republikanci, da ne pomisle da samo odbace optužbe već da je potrebno da se sprovede proces.

“Predsjednik i senatori će biti odgovorni. Američki narod zaslužuje istinu i Ustav zahtijeva suđenje”, napisala je ona u saopštenju.

Ovom akcijom se pokreće procedura opoziva u Senatu, to će biti tek treće suđenje o opozivu u američkoj istoriji.

Donji dom je izglasao opoziv Trampa prošlog mjeseca po optužbama za zloupotrebu vlasti zbog pritiskanja Ukrajine da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena i opstrukciju Kongresa u istrazi o tome koja je uslijedila.

Kad stignu optužbe u Senat očekuje se da suđenje počne u roku od nekoliko dana.

Vođa republikanaca koji imaju većinu u Senatu Mič Makonel ironično se osvrnuo na to što je Nensi Pelosi čekala toliko dugo da proslijedi optužbe i rekao da će Senat završiti tu priču “ozbiljno i trezveno”.