Predstavom “Nema me” Gradskog kazališta mladih (GKM) Vitez, započeli su 12. Dani kazališta “Vitez 2020.”, sukladno propisanim mjerama i naredbama nadležnih institucija vezano za epidemiju koronavirusa.

Redatelj predstave “Nema me” je Marko Mirković, a rađena je kroz istraživanje i adaptaciju teksta “Ja ili neko drugi” Maje Pelević.

Riječ je o predstavi koja na vrlo izravan način progovara o velikim problemima današnjice, svim oblicima nasilja i zlostavljanja, te je izrazito apelativna. Progovara o odnosu pojedinca i društva u cjelini, a upravo šalje krik društvu da se probudi i učini sve kako bi krenulo putem ozdravljenja, priopćili su iz GKM Vitez.

Predstava “Nema me” istražuje i propituje odnos pojedinca i mase. Pojedinac prikazuje žrtve otmice, nasilja, medijskog linča, emotivne manipulacije, inertne birokracije kojima su “vezane ruke”. Pojedinac, u ovo slučaju, nemoćan je izboriti se protiv nemilosrdnog društva u cjelini. S druge strane, društvo zbog vlastite superiornosti tlači, ponižava, omalovažava, ignorira, zastrašuje, obeshrabruje, diskreditira pojedinca, odnosno žrtvu.

“Ukazuje na značajne probleme našega društva, ali na neki način metaforički progovara i o stanju u kojemu se nalazi sama kultura. Netko ju je zatvorio u podrum i uvjerava nas da je tako najbolje. Ipak, usprkos višestruko složenom stanju mi nećemo dopustiti da ostane zaključana u tamnici, nastavit ćemo stvarati i raditi”, izjavio je vodtelj GKM Vitez Ivan Sajević.

U predstavi igraju: Monika Maros, Franko Bralo, Elena Stojak, Luka Baškarad, Minela Salkić, Robert Šafradin, Ines Pavlović, Ivan Žuljević, Sara Šantić, Nikola Lujić, Sunčica Strukar. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević, a asistent režije Bruno Grebenar. Tehnička potpora je Mirna Matić, a grafičku pripremu potpisuje Borislav Sučić.

Ovogodišnje kazališne dane u Vitezu podržali su Federalno ministarstvo kulture i športa te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa SBŽ-a.

Iz GKM-a Vitez uputili su i zahvalu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, koji tijekom proteklih godina u značajnoj mjeri podržava njihov rad.