Poslanici Evropskog parlamenta dali su pregovaračima o Bregzitu rok od tri dana za postizanje sporazuma, jer u suprotnom neće moći da bude ratifikovan do kraja godine.

Pregovarački timovi EU i Velike Britanije sastali su se u Briseli kako bi pokušali da postignu dogovor i izbjegnu haos na granicama.

Da bi stupio na snagu, za svaki sporazum neophodna je ratifikacija u Evropskom parlamentu.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barije upoznao je poslanike Evropskog parlamenta o pregovorima, a lideri poslaničkih grupa izjavili su da su spremni da organizuju plenarnu sjednicu do kraja mjeseca, ali pod uslovom da “sporazum bude postignut do ponoći u nedjelju 20. decembra”.

Ukoliko bi sporazum bio postignut kasnije, onda bi mogao biti ratifikovan u narednoj godini, jer poslanici neće imati dovoljno vremena za diskusiju.

“Britanskom premijeru Borisu DŽonsonu dajemo rok do nedjelje da donese odluku. Nesigurnost sa kojom se suočavaju građani i firme, rezultat je britanskih izbora koji se ne mogu tolerisati”, naglasio je predsjednik poslaničke grupe “Obnovite Evropu” Dakijan Kjolos.

Britanski parlament, takođe, mora da odobri sporazum o Bregzitu. Poslanici odlaze na božićnu pauzu od sutra do 5. januara, ali predstavnici administracije ističu da bi poslanici mogli biti pozvani u parlament ukoliko dođe do sporazuma.