Sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Parlamentarne skupštine BiH prekinta je zato što se članovi nisu mogli dogovoriti ni o dnevnom redu, potvrdio je član Komisije Nenad Stevandić.

Stevandić je za Srnu rekao da je na sjednici postignut konsenzus da ne znaju kojeg legaliteta je rukovodstvo OBA.

Stevandić je pojasnio da članovi Komisije na sjednici ne mogu raspravljati o prijedlogu budžeta koji potpisuje direktor, a da Komisija ne zna da li je direktor legalan i da li može da obavlja tu funkciju s obzirom na to da se protiv njega vodi postupak u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja.

“Pitanje je da li Osman Mehmedagić može raspolagati informacijama, potpisivati akte ukoliko je sudski postupak u toku. To treba da nam razjasne organi koji su za to nadležni, u prvom redu izvršno-obavještajni odbor i Savjet ministara. Kada dobijemo te odgovore, nastavićemo sjednicu i raspravljaćemo o predloženom dnevnom redu”, pojasnio je Stevandić.

Komentarišući činjenicu da se na čelu veoma važne bezbjednosne agencije nalazi čovjek protiv koga se vodi sudski proces zbog zloupotrebe položaja i činjenicu da je SDA poručila da i dalje stoji iza Mehmedagića dok taj proces ne bude okončan, Stevandić je rekao da je riječ o političkom uslovljavanju.

“To vidimo kao političko uslovljavanje i stvaranje permanentne napetosti i kriza u kojima će se direktoru koji je u sudskom postupku omogućiti dalji rad. Pitanje je legaliteta toga rada i to treba da saznamo na idućoj sjednici”, rekao je Stevandić.

On je podsjetio da su ranije pokušavali da okrive Republiku Srpsku u vezi sa poništavanjem Mehmedagićeve diplome na Univerzitetu u RS.

“Međutim, sudski postupak se ne vodi oko toga, nego se vodi zbog zloupotrebe službenog položaja za krivično djelo koje se desilo u Federaciji BiH, tako da ta objašnjenja i optužbe ne stoje”, istakao je Stevandić.

On je dodao da nije sporno da direktor OBA bude Bošnjak ako je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Srbin, ali da se moraju ispoštovati zakonske norme.

Prema njegovim riječima, Komisija nije ta koja donosi te odluke, ali da bi radila kako treba potrebni su joj dokumenti za one koji donose odluke i da vidi da li su one u skladu sa zakonom.

Član Komisije Mirko Šarović rekao je da je sjednica komisije prekinuta jer nije bilo dogovora o dnevnom redu i statusnim pitanjima i da su se dogovorili da se na sjednicu pozovu članovi obavještajno-izvršnog odbora koga čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković.

“Oni treba da daju odgovor o legitimitetu statusa rukovodstva i pristupa tajnim podacima. Sjednica će biti nastavljena kada se postigne dogovor sa ovim odborom”, rekao je Šarović.

On je dodao da je rukovodstvo OBA, direktor, zamjenik direktora i glavni inspektor bilo spremno da prisustvuje sjednici, ali pošto je prekinuta, nisu ulazili u salu.