Francuski premijer Žan Kastes rekao je danas da je situacija sa Covid-19 u regionu Parizu veoma napeta i da su vlasti spremne da preduzmu nove mjere.

Uprkos sve većem broju zaraženih, administracija predsjednika Emanuaela Makrona do sada nije proglasila novu nacionalnu blokadu i umjesto toga pooštrava mjere na lokalnom nivou u teže pogođenim gradovima, poput Nice i Dankerka, ali je Pariz do sada bio pošteđen.

“Pozivam sve, a posebno mještane Pariza, da budu veoma oprezni, nose maske i poštuju socijalnu distancu. Cilj je smanjenje pritiska na bolnički sistem”, naglasio je Kastes tokom posjete jednoj od bolnica.

U Parizu i okolnom regionu, radnici zdravstvenih službi upozoravaju da su odjeljenja intenzivne njege skoro popunjena.

U Francuskoj je broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona premašio četiri miliona, nakon što je u protekla 24 časa registrovano još 25.229 oboljelih.

Od početka pandemije u Francuskoj je zaraženo 4,01 miliona osoba.

Francuska je šesta na svijetu po broju zaraženih od virusa korona, odmah iza Britanije, gdje je više od 4,24 miliona zaraženih.

U protekla 24 časa u Francuskoj su od posljedica zaraze umrle 223 osobe, čime je ukupan broj preminulih povećan na 90.095.

Na odjeljenja intenzivne njege primljen je još 41 pacijent, čime je ukupan broj povećan na 4.033.