Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je danas na virtualnom sastanku sa gradonačelnicima opština na Kosovu mogućnost proglašavanja vanrednog stanja zbog epidemije Covid-19.

“Obavijestio sam gradonačelnike da bi uz ovaj trend onih koji su pogođeni koronavirusom trebalo da razmotrimo proglašavanje vanrednog stanja”, napisao je Hoti na Facebooku.

Hoti je naveo da Savjet gradonačelnika u okviru Asocijacije opština Kosova podržava nove mjere Vlade Kosova, uključujući proglašavanje vanrednog stanja.

“Savjet gradonačelnika u okviru Asocijacije kosovskih opština podržava nove mjere Vlade Kosova, uključujući vanredno stanje u borbi za sprječavanje širenja Covid-19 i za spašavanje života građana”, rekao je Sazan Ibrahimi, izvršni direktor Asocijacije nakon sastanka sa kosovskim premijerom.

Hoti je takođe izjavio da je vlada posvećena stvaranju dodatnih zdravstvenih kapaciteta u Bolničko kliničko univerzitetskom centru Kosova, regionalnim bolnicama i privatnim bolnicama, povećanju kapaciteta testiranja i decentralizuje testiranje u regionima i privatnim bolnicama.

“Vanredno stanje ne znači paralizu poslovanja i institucija, već ovlašćuje nadležne institucije da preduzmu brze i fleksibilne mere protiv stvorene situacije”, napisao je Hoti.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je saopštio da su juče izvršio 388 testiranja na prisustvo koronavirusa, da je pozitivno 205 osoba, da je ozdravio 61 pacijent, kao i da su tri osobe preminule od posljedica zaraze. Ukupan broj zaraženih na Kosovu od 8. februara do danas je 4.512, a preminule su 97 osoba. U istom periodu se izliječilo 2.156 ljudi, a trenutno ima 2.259 aktivnih slučajeva.