Mađarski premijer Viktor Orban dobio je danas poziv da dođe u Evropski parlament na raspravu o vanrednom stanju koje je uveo u Mađarskoj zbog epidemije koronavirusa i uticaja tih mjera na osnovna prava i slobode.

Evropski savjet i Evropska komisija u četvrtak treba da predstave deklaraciju o tom pitanju nakon čega će biti održana debata na plenarnom zasijedanju Evropskog parlamenta (EP), naveo je predsednik EP David Sasoli u pismu upućenom Orbanu.

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljeg vlada ukazima u okviru vanrednog stanja uvedenog u borbi protiv koronavirusa.

Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Sasoli je rekao da je po pravilima Evropskog parlamenta za rasprave te vrste potrebno učešće predsjednika države ili vlade zemlje o kojoj se drži debata.

Predsednik Evropskog parlamenta je dodao da uprkos pandemiji, učešće ne može da bude na daljinu, pošto je tako odlučeno na konferenciji predsjednika raznih poslaničkih grupa.

Orban je početkom aprila naveo da je za EU koju je nazvao “staklenim zvonom Brisela” bolje da se bavi borbom protiv koronavirusa nego da se bavi Mađarskom.