Bosansko-podrinjski kanton Goražde je kao i svi ostali pogođen pandemijom virusa korona koja vlada u svijetu. U ovom kantonu je oko 280 obrtnika i 600 registrovanih zaposlenih u ovim objektima i za njih je samo u prošloj godini za podršku oporavka izdvojila oko 275 hiljada KM. Premijerka ovog kantona istakla je činjenicu kako nisu imali striktni lockdown kako je to bilo u drugim oblastima FBiH, a naglasila je te poručila da uskoro dolazi nova investicija i otvaraju se nova radna mjesta.

Mi smo od samog početka bili u komunikaciji sa obrtnicima i ugostiteljima, bili smo im podrška, prvi smo reagovali kada je u pitanju isplata podrška onima kojima je bio zabranjen rad. Povukli smo i određeni iznos sredstava sa federalnog nivoa, te smo Kovid zakon prilagodili našim potrebama, istakla je za BHT1 premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ono što je negativno je da je treći val pandemije bio intenzivan i ostavio je dosta posljedica na obrte, ali nismo pribjegli mjerama “zaključavanja”, te smo dozvolilii rad uz određene propisane mjere. Sada je na potezu ministarstvo privrede, a za njih smo osigurali duplo veća sredstva, istakla je ona.

Pozivam i obrtnike i ugostitelje da lobiraju kako bi povukli što više sredstava sa federalnog nivoa, kazala je Obuća.

Premijerka je također naglasila kako je njihova inicijativa o nepalaćanju javnih površina za obrtnike naišla na podršku te se nada da će ovo doprinijeti oporavku privrede.

Očekuje se dolazak nove investicija pa se očekuje povećanje broja radnika, potvrdila je ona za emisiju “Jutro za sve”.