Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 27. februara premijerno će biti izvedena predstava “To nikad nigdje nije bilo” reditelja Dine Mustafića, a rađena po motivima romana Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”.

Ovom predstavom ujedno će početi i obilježavanje stogodišnjice postojanja Kuće na Obali.

Predstava “To nikad nigdje nije bilo” svojevrsni je pozorišni esej o umjetniku u hronici ratnih dešavanja, glas književnika, glas pojedinca u vrijeme ratnih dešavanja u Sarajevu, u kojem on govori o svojoj porodici, gubicima njegovih najbližih, kaže reditelj Dino Mustafić.

DINO MUSTAFIĆ, reditelj

“To je vrijeme kada ono stane i kada se ono zgusne, kada se ono kao u pozorištu, a to je to historijsko vrijeme, koncentriše i kada naprosto počne da lomi živote, da kida te živote i kada počnete da preispitujete vrijednosti u koje ste vjerovali, a vidite da te vrijednosti u tom društvu polako iščezavaju jer su napadnuti destrukcijom, razaranjem, silom”, rekao je Mustafić.

Posao dramatizacije Kulenovićevog romana “Istorija bolesti” koji je po sebi potresan i ličan u dramski tekst, uradio je Darko Lukić koji je prema riječima kolega uspio sačuvati karakter intimnosti.

VEDRANA BOŽINOVIĆ, glumica

“Ovo je predstava ovog ansambla. Neki drugi ansambl bi vjeroavtno drugačije, kao i svaki put, ali ovdje smo otišli korak dalje, jer je ona zaista vrlo vrlo lična. Neke od priča koje kolege i kolegice pričaju u ovoj predstavi, i ja koja ih poznajem godinama, čujem prvi put”, kazala je Božinović.

SLAVEN VIDAK, glumac

“U mnogim trenucima sam patio što mi je sudbina dodijelila takav razvoj događaja, tako da u Sarajevo dođem tek poslije rata. Tako da radeći na ovaj predstavi sam na neki način proživio sve te trenutke i proživljavam ih još uvijek svaki put na probi i nadam se da će biti tako na svakoj predstavi”, istakao je Vidak.

Predstava “To nikad nigdje nije bilo” svojevrsna je posveta književniku Tvrtku Kulenoviću, a tim će ujedno početi obilježavanje stogodišnjice postojanja Narodnog pozorišta u Sarajevu. Karte za premijerno izvođenje predstave su rasprodate, a repriza je najavljena za 3. mart.