Maestro Miroslav Miro Homen, koji je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i u Hrvatskom narodnom kazalištu, preminuo je danas, potvrdili su iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Homen je rođen u Dubrovniku 1940. godine.

Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, završio je u Sarajevu 1966. Iste je godine postao dirigent sarajevske opere i baleta. Od 1971. godine bio je honorarni suradnik Muzičke akademije za predmete zbor i zborno pjevanje, a od 1986. izvanredni profesor za studij opernih uloga i korepeticiju opere.

Bio je redovni gost dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo. Od 1988. do 1990. godine bio je direktor Opere i Sarajevske filharmonije. Trideset je godina bio dirigent studentskog zbora “Slobodan Princip Seljo” iz Sarajeva s kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Engleskoj. Kao gost dirigent nastupio je u svim kazališnim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim europskim zemljama, ističu iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Godine 1992, za vrijeme ratnog perioda, odlazi u Rijeku, u Hrvatsko narodno kazalište “Ivana pl. Zajca” gdje pruzima posao dirigenta. Bio je ravnatelj Opere (1993/94), a šef dirigent do umirovljenja.

Već 1998. godine, nakon završetka rata, postavlja prvu poratnu opernu premijeru u Sarajevu, Puccinijevu “Toscu”, potom 1999. i Verdijeva “Trubadura”, a 2000. praizvedbu prve bosanske opere “Hasanaginica” Asima Horozića.

Osim dirigiranjem, kontinuirano se bavio i simfonijskom djelatnošću. Godine 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama “Rigoletto” Giuseppea Verdija i “Madame Butterfly” Giacoma Puccinija, obje u izvedbi Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.