Sinan Alić, dugogodišnji novinar i urednik, ujedno osnivač i predsjednik Fondacije “Istina Pravda Pomirenje”, preminuo je u 74. godini života.

Sinan Alić rođen je 1947. u Crnoj Gori. Završio je Učiteljsku školu, potom diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost jugoslovenskih naroda.

U novinarstvu je bio profesionalno od 1974. do 2005. godine. Od 1989. do 2005. bio je direktor i glavni urednik “Fronta slobode”. Godine 1990. pokrenuo je i realizovao jednu od prvih alternativnih televizija u BiH – TV Studio FS-3.

Za serijal tekstova „Pravo na (ne)odgovornost“ nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja novinara BiH, za 1989. godinu. Od 2006. je osnivač i predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje.

Jedna od posljednjih aktivnosti Fondacije je projekt “Niko ne smije biti zaboravljen”, čiji cilj je adekvatno obilježavanje mjesta stradanja civila Tuzle od 1992. do 1995. godine. Fondacija je radila na zaštiti žrtava rata, istraživanju i prikupljanju materijalnih dokaza u BiH i pružanju pomoći domaćim i stranim pravosudnim institucijama u nastojanjima da se procesuiraju ratni zločinci.