Proslavljeni škotski glumac Šon Koneri preminuo je u 91-oj godini života.

On je tokom zavidne karijere osvojio brojne nagrade, među kojima su Oskar, dvije nagrade BAFTA i tri Zlatna globusa. Svjetski ga je proslavila uloga Džejmsa Bonda, a zahvaljujući svojoj blistavoj karijeri postao je vitez 2000. godine.

Koneri je rođen u škotskom Edinburgu, a od rane mladosti bio je na glasu kao veliki šarmer. Ratnoj mornarici Velike Britanije pridružio se sa 16 godina, a tri godine kasnije je otpušten. Radio je poslije toga brojne poslove, vozio kamion i taksi, a bio je i spasilac na engleskim plažama.

Glumačku karijeru započeo je 1951. godine u pozorištu, a nije trebalo dugo da ga taj posao zaintrigira. Glumio je u brojnim britanskim serijama i filmovima, a uloga koja mu je promijenila život bila je ona tajnog agenta Džejmsa Bonda. Glumio je slavnog tajnog agenta u prvih pet nastavaka, te se vratio 1971. godine i odglumio tu ulogu u još dva nastavka slavne franšize.

Glumio je u Hičkokovim filmovima, a brojni režiseri isticali su kako obožavaju raditi s njim. U junu 2006. godine dobio je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta i tada je objavio da odlazi u penziju što se glume tiče. Radio je kao režiser na nekoliko filmova te je u animiranim filmovima davao glas, no više nikad nije stao pred kamere.