Svjetski poznati izraelski virtuozni violinista Ivri Gitlis koji je nastupao sa najvećim orkestrima, preminuo je danas u Parizu u 99. godini, saopštila je njegova porodica.

Gitlis, koji je bio ambasador dobre volje Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), imao je posebno mjesto u svijetu klasične muzike. Bio je poznat po ponekad netipičnim interpretacijama repertoara, a volio je da unosi elemente džeza i romske muzike.

Bio je prvi izraelski umjetnik koji je nastupio u Sovjetskom savezu 1955. godine, osnivač je nekoliko festivala i vatreni branilac izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Rođen je 1922. u Haifi u Izraelu, prvi koncert je održao s deset godina, a već s 13 osvojio je prvu nagradu Pariskog konzervatorijuma. Pošto je diplomirao, nastavio je školovanje kod Žorža Eneskua i Žaka Tiboa.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata radio je u britanskoj fabrici oružja, a kasnije i u zabavljačkoj jedinici britanske vojske.

Gitlis je imao običaj da svira nepomično i zatvorenih očiju. Njegova violina je Stradivarius iz 1713. koju je nabavio 1964. godine.

Nastupao je s većinom vodećih orkestara, među kojima su Njujorška, Berlinska, Bečka, Filadelfijska i Izraelska filharmonija.