Srpski glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je u 94. godini od virusa korona.

On je nedavno hospitalizovan zbog simptoma virusa korona, ali je nakon nekoliko dana koje je proveo u indukativnoj komi, preminuo, prenijeli su beogradski mediji.

Velisavljević je prošlog ljeta napunio 94 godine, postavši tako najstariji aktivni srpski glumac.

Vlasta Velisavljević bio je jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac.

Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu u beogradskoj radničkoj porodici, a u mladosti je preživio njemačku okupaciju, bombardovanje Beograda u Drugom svjetskom ratu, konclogor i radni logor u nacističkoj NJemačkoj, ali i zatočeništvo na Golom otoku u vrijeme komunističke Jugoslavije.

Glumu je zavolio kao dječak, a pripada prvoj generaciji studenata novoosnovane Akademije za pozorište.

Na početku karijere susreo se s brojnim preprekama, pa je jedan dio života proveo u Mostaru i Tuzli. Poznavao je Branislava Nušića, DŽemala Bijedića, Skendera Kulenovića.

Glumio je u skoro svim beogradskim pozorištima, a u više od 70 godina dugoj karijeri ostvario je više od 350 uloga u predstavama, filmovima i serijama, zato ga mnogi smatraju srpskom glumačkom legendom.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima Najbolja epizodna muška uloga na 37. filmskim susretima u Nišu za ulogu baba Nate u komediji “Mala noćna muzika”, Nušićeva nagrada za životno djelo, Zlatni ćuran za životno djelo, Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a 2018. godine je postao doživotni počasni član tog pozorišta.

Vlasta je pripadnik prve generacije studenata glume u Beogradu, sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama.

Mlađi su ga zapamtili po ulozi babe Nate u filmu “Mala noćna muzika”, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu “Buba u uhu”.

U dosadašnjoj karijeri Vlasta je igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 56 serija, a u prvoj polovini devedesetih godina glumio je u skoro svim važnijim filmovima i serijama.

Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami “Noći i jutra” u režiji Pjera Majhrovskog, po scenariju Meše Selimovića.

Mlađim generacijama postao je prepoznatljiv kao Tomislav Pavlović ili ujka Toma u seriji “Otvorena vrata” ili deda u filmovima i serijama “Metla bez drške”, “Posjeta mlade dame”, “Agencija za SIS” i “Seljaci”, u humorističkoj seriji “Crni Gruja dva” glumio je starca Foču od stotinu leta, a u “Ivkovoj slavi” vladiku.

Ženio se tri puta. Vlastina velika strast bila je ribolov, a u šali je govorio da mu je neostvarena želja da postane džez pjevač.